Genel

Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur? Kiracıyı çıkarmak için haklı sebepler nelerdir?

Ev sahipleri ve kiracılara dair pek çok soru sorulmaktadır. Bunlardan en bilineni de ihtar çekme konusudur. Kiracıların bir kısmı Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur? sorusunu sormaktadır. İşte o ayrıntılar!Kira sözleşmesi ev sahibinin izni olmaksızın bir başkasına devredilmez

KİRA SÖZLEŞMESİ DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Kira sözleşmesi devredilmez. Kira sözleşmesi ev sahibinin izni olmaksızın bir başkasına devredilmez. Çünkü ev sahibi, sözleşme imzaladığı kiracıya güvenip evini kiralayabilir. Ama anlaşmalı bir şekilde ev maliki ve yeni kiracı, yeni bir kira sözleşmesi imzalayabilir.

Genel hatları ile kiracı ve ev sahibi hakları bu şekilde olsa bile ev veya iş yeri kiralarında en önemli konulardan biri kira sözleşmesi olmaktadır. Kira sözleşmesi hazırlarken bazı hususlara dikkat edilmeli ve sözleşmede de yazan şartları bilmek gerekir.

Peki “Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur? Kiracıyı çıkarmak için haklı sebepler nelerdir?” İşte bu konuda merak edilen bu benzeri soruların yanıtları…

KİRACIYI ÇIKARMAK İÇİN HAKLI SEBEPLER NELERDİR?

Kiracı tahliye sebepleri; ödenmeyen kira, tahliye taahhüdü ile birlikte kiralayan kişinin konut ve işyeri ihtiyacı, neden gösterilmelidir. O nedenler ise taşınmazın yeniden inşası, kira akdinin 10 yılı doldurması ve haklı nedenle 2 ihtar yapılmasıdır.

EV SAHİBİ KİRACIYA İHTAR ÇEKERSE NE OLUR?

Evin satılması halinde yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini isteme hakkına sahiptir. Yeni ev sahibi de evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek, evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olmaktadır. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız bir şekilde kiracının maksimum süresi vardır, o süre de 6 ay içinde evi tahliye etmesidir. Yeni ev sahibinin oturduğu, başka evi bulunmuyor ise kiracıya bir ay öncesinden tebligat verme şartı ile evin tahliyesini isteyebilir.

KİRA KONTRATI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Kira sözleşmeleri taraflar yani konut sahibi ve kiracılar tarafından belirli veyahut belirsiz süreli olarak yapılabilir. Ek olarak kira süresinin belirlenmesinde de kanunda herhangi bir sınırlama yoktur. Eğer diyelim ki, kiraya veren ile kiracı eğer anlaşmaya varırlar, 50 senelik bir kira sözleşmesi dahi yapabilirler.