Genel

Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkarabilir? Kiracı hangi şartlarda ve nasıl çıkarılır?

Ev sahibi ve kiracıların bilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bir mülkü kiraya veren ve aynı şekilde kiralayan hakları nelerdir? İşte detaylar!

EV SAHİBİ KİRACI DAVALARI NE KADAR SÜRER?

Kira tahliye davaları uygulamada 1 ile 1 buçuk yıl arasında sonuç alınabiliyor.

Peki “Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkarabilir? Kiracı hangi şartlarda ve nasıl çıkarılır?” İşte kiracıların ve ev sahiplerinin araştırdığı soruların yanıtları…

KİRACI HANGİ ŞARTLARDA VE NASIL ÇIKARILIR?

Tahliye için kanunda belirtilen kriterlerin oluşması gerekmektedir. Kiracı, kirayı ödememiş ise ya da eksik ödemiş ise kiracı evi kiralarken şu tarihte çıkacağım diye taahhütte bulunmuş ise ve o tarih geldi ise de ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir. Evin tekrardan yıkılıp yapılması ya da hasarlarının onarılması gerektiği mahkeme yolu ile ispat edilir ise kiracı tahliye edilebilir.

Bu bilgilere ek olarak, kira sözleşmesi bir yıllık olarak yapılmış ise ve süresi dolmuşsa kiracı çıkarılamıyor. Kanun, 10 yıllık uzama süresi öngörüyor. 10 senenin sonuna doğru ise ev sahibi kiracıyı tahliye edebilirler.

EVDEN ÇIKMAYAN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kiracının verdiği kira taahhüdün yazılı olması daha sağlıklı bir ortam sunar. Kiracı bu taahhüde karşın taşınmazdan çıkmaz ise kiraya veren icraya başvurup veya dava açmak sureti ile çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası ya da icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içinde açılmış olması gerekir.

EV SAHİBİ KİRACIYI KAÇ YIL SONRA ÇIKARABİLİR?

Kiraya veren kişi yani mülk sahibi, TBK md.347 uyarınca, kiranın başlangıcından on yıl geçtikten hemen sonra, genel hükümlere göre iptal etme bildirimi ile sözleşmeyi sona erdirebilirler. Kiraya veren vatandaş, kiracıyı ev ya da iş yerinden çıkarabilmesi adına 10 senelik sürenin geçmesi gerekmektedir.

EV SAHİBİ KİRAYA YÜZDE 100 ZAM YAPABİLİR Mİ?

8 Haziran 2022 tarihinde TBBM genel kurulu tarafından kabul edilen geçici kanun ile birlikte, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına dair anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır uygulandı. Bu bilgilere göre ise belirtilen 1 Temmuz 2023 yılına kadar da kira artış oranı yüzde 25'i geçemeyecektir.