Ev sahibi kiracıyı kafasına göre mahkemeye veremeyecek! İşte yeni düzenleme
Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan mahkemelik durumlar son buluyor. Ev sahiplerinin kiracısını mahkemeye verme devri kapandı. Uygulama 1 Eylül’ de başlıyor.Son zamanlarda kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelik olayların oldukça arttığına dikkat çeken Elif Gayrimenkul kurucu olan Özkan Aydemir, yapılan bu düzenlemeyi beklediklerini ve düzenlemenin büyük ölçüde işe yarayıp katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi
Gayrimenkul sektörü kıracı ve ev sahibi arasında yaşanan problemlerin mahkemeyle sonuçlanmaması için Eylül 2023 tarihi itibariyle, kiracının arabulucuya başvurmadan önce dava açamamasını sağlayan düzenlemeyi değerlendirdiler.
Son zamanlarda kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelik olayların oldukça arttığına dikkat çeken Elif Gayrimenkul kurucu olan Özkan Aydemir, yapılan bu düzenlemeyi beklediklerini ve düzenlemenin büyük ölçüde işe yarayıp katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.
Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan dava sayısında düşüşler meydana gelecek
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar genellikle kötü şekilde sonuçlanarak gündeme geliyor. Yapılan uygulamalar ile artık kötü sonuçların azalacağı konusunda gayrimenkul sahipleri yorumlar yapıyor. Özkan Aydemir, bültende neredeyse her gün kiracı ile mal sahibinin yaşadığı anlaşmazlıklara ilişkin haberlerin yer aldığını hatırlatarak, "Şiddete başvurmaya veya farklı yollar denemeye bile varabiliyor. Olumsuz olaylarla çok karşılaştık, karşılaşmaya devam ediyoruz. Böyle bir düzenlemeyle ve bu uyuşmazlık verilen karar ile bir arabulucu yardımıyla çözülebilir ve esas olarak bu aşamada bir uzlaşmaya varılır. Bu şekilde de anlaşılmazsa sağlanmazsa durum mahkemeye taşınır ve yargılama başlar. Böylece anlaşma sayıları inanıyoruz ki daha çok artacak ve dava sayısında düşüler meydana gelecek. Kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar azalacaktır.
Anlaşmazlıklara alternatif çözümler geliyor
Aydemir, arabuluculuğa ilişkin hükümlerle şu şekilde sıraladı;
a) Kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar (icra kararı olmaksızın tahliye hariç), ilişkinin arabuluculuğuna ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklar ve komşu haklarına ilişkin uyuşmazlıklar arabuluculuk yönteminin şartı olarak kabul edilir.
b) Ticaret mahkemelerindeki itirazlar ve iş sözleşmesinden doğan ihtilaflar davanın zorunlu olarak arabuluculuk çerçevesinde düzenlenecektir.
c) Taşınmaz veya sınırlı mülkiyet haklarının devrine ilişkin ihtilaflar ihtiyari arabuluculuk usulünün teyidine tabidir.
d) Arabulucu, uyuşmazlığın ana tarafını bilgilendirmekle yükümlüdür.
e) Ticari uyuşmazlıklarda, tarafların avukatları ve bir arabulucu tarafından müştereken imzalanan tenfiz notu olmaksızın bir sözleşme belgesinin hüküm olarak kabul edileceği bilinmektedir.
Kiracılar hemen bakın! Ev satılınca kiracı çıkmak zorunda mı?
Kontrat varken kiracı çıkarılabilir mi? Kiracının kontrat süresi ne kadar?