Ev sahibi kiraya verdiği evi kontrol edebilir mi?
Ev sahibinin ve o evi kiralayan kişilerin belli hakları vardır. Kiracılar, kendi haklarının yanında ev sahiplerinin haklarını da bilmek isterler. İşte bu hususta sorulan sorular ve onların yanıtları!Buna fatura ve apartmanın temizlik işleri dahildir
KİRACI KİRALADIĞI EVDE HANGİ GİDERLERİ KARŞILAMAK ZORUNDADIR?
Kiracı normal giderleri karşılayabilir. Buna fatura ve apartmanın temizlik işleri dahildir. Ancak apartmanın tamirat giderlerini karşılamak zorunda değildir.
Peki Ev sahibi kiraya verdiği evi kontrol edebilir mi? Kiracı evde kaç kişi kalabilir? İşte bu soruların merak edilen yanıtları…
KİRACI EVDE KAÇ KİŞİ KALABİLİR?
Kira sözleşmesi özel bir sözleşme türüdür, sözleşmeyi yapan kişileri bağlayıcı görevi üstlenir. Bundan dolayı da sözleşmenin tarafları arasında davalaşma meydana gelebilir. Evi kiralayan ev başkanı ise bu halde reşit olmayan çocukları olabilir yani genel uygulama reşit çocuklarda dâhil edilir. Bunlar ile birlikte eşinin evde birlikte kalması olağan bir durumdur ve bu duruma ev sahibi bu duruma karşı çıkamaz.
Ama kira sözleşmesini yapan ile yanında kalanların yakın akraba ya da bakımını üstlenen kişi olmaması halinde evde kalan diğer kişiler alt kiracı konumuna düşerler. Bu durumda da ev sahibi kiracıya ihtar gönderir, bu şahısların evi terk etmesini aksi halde akte aykırılıktan tahliye davası açacağını bildirme hakkına sahiptir.
Bu yüzden de evde sürekli kalacakların kira sözleşmesinde yazılı olması ya da sözleşmeye kiracının yanına belli sayıda insanı alma bu 3 kişi veyahut 5 kişi gibi hususunda serbest olduğunu bu hususta seçme hakkının kiracıya ait olduğu bilinmelidir.
EV SAHİBİ KİRAYA VERDİĞİ EVİ KONYROL EDEBİLİR Mİ?
Ev sahipleri, hangi nedenle olursa olsun kiracı evde bulunmuyorken anahtar ile ya da çilingirle eve giremez. Eğer girerse, konut dokunulmazlığını ihlal etmiş anlamına gelir. Kiracının hukuki süreç başlatması halinde ev sahibine hapis cezası verilebilir. Daha önce bir ev sahibine bu yüzden 10 ay hapis cezası verilmiştir.
KİRA KONTRATINDA ARTIŞ ORANI YAZMIYORSA NE OLUR?
Yargıtay'ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karar ışığında ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar ile yapılacağı açık bir şekilde yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa bile kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek.