Genel

Ev sahibi kirayı elden alırsa ne olur?

Ev sahiplerine, kiracılar her ayın belirli günlerinde kira sözleşmelerinde belirtilen tarihlerde kira bedelini ödemekle mükelleftirler. Peki “Ev sahibi kirayı elden alırsa ne olur?” İşte detaylar!Ama iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Kirasını elden alan ev sahipleri minimum 250 TL olacak şekilde kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Ama iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır.

İşte diğer merak edilen detaylar...

KİRA BANKAYA YATMAK ZORUNDA MI?

Her konut için aylık 500 TL'yi geçen tutarlarda; günlük veya haftalık olarak kiralanan konutlarda da belirli bir alt sınır olmaksızın kira bedelinin tamamının banka ya da PTT aracılığı ile yatırılması zorunluluğu bulunmaktadır.

KİRACI KAÇ KEZ KİRA ÖDENMEZSE ÇIKARILIR?

Kiracı kaç kez kira ödenmezse çıkarılır sorusu her kiracıların sık sık sorduğu soruların başında gelmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352/2. Maddesi gereğince, aynı kira dönemi içerisinde iki defa haklı ihtar gönderilebilir, kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile yüz yüze kalabilir.  Burada kira döneminden bahsedilen de bir yıllık kira süresine denk gelmektedir.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiracı ve ev sahipleri arasında bir kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Kira sözleşmeleri bir yıl için imzalanmaktadır. Ancak ev sahibi kira sözleşmesinin bitimine dayanarak, yani bunu gerekçe göstererek kiracıyı tahliye edilemez. Eğer kanundaki sayılan tahliye sebeplerinin varlığı halinde kiracının evden çıkarılması gibi bir seçenek bulunmaktadır.

10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

10 yıllık kira sözleşmesine dair pek çok soru sorulmaktadır. Ev sahibi, sözleşme süresinin bitiş süresini sebep göstererek sözleşmeyi iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilerek gerçekleştirilebilir. Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu nitelikte hazırlanır.  Ama on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının sonunda en az üç ay önce bildirimde bulunulur ve herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verilebilir böyle bir durumla karşı karşıya kalınabilir.

Hisseli tapu tek tapu olur mu?

Yapı Kredi Mobil yeni müşterilerini indirim yağmuruna tutuyor! Kahve sevenler bu fırsatı sakın kaçırmasın! İşte detaylar