Ev sahibi olmak hayal mi oldu? Fiyatlar ne olacak?
Türkiye'de ev fiyatları hızla yükselirken, pek çok vatandaş için konut sahibi olmak hayale dönüştü. Kısa süre içinde katbekat yükselen ev fiyatları ve kiralar için henüz çözüm üretilmedi. Geçim derdiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar ise duruma tepki gösteriyor. Sözcü Gazetesi'nden Batuhan Serim'in haberine göre; kiracı olan evden atılma tedirginliği yaşarken, konutu kirada olanlar da ‘evim ucuz mu kaldı' diye düşünüyor
Türkiye’de ev fiyatları ve kira tutarlarında son dönemde gerçekleşen yükseliş herkesin gündemine oturdu. Sözcü Gazetesi'nden Batuhan Serim'in haberine göre; kiracı olan evden atılma tedirginliği yaşarken, konutu kirada olanlar da ‘evim ucuz mu kaldı' diye düşünüyor.
Ev almak isteyen fakat geliri sınırlı olan kişiler ise milyonlarca TL istenen konut ilanlarına bakıp bakıp iç geçiriyor, konutunu satmak isteyen, fahiş fiyatla alıcı bekleyen lüks konut projelerini değerlendirerek mülküne değer belirliyor.
Özetle, kiracının, konut sahibinin, alıcının ve satıcının piyasalardaki ‘anormalliklerle' boğuştuğu bir süreç görülüyor. Geçim derdiyle karşı karşıya kalan vatandaş ise bu yükselişlere tepki gösteriyor. Hem fırsatçılık yapıldığına hem de yeterli denetimlerin yapılmadığına dikkat çekiliyor.
İstanbul Şişli'de kendilerine mikrofon uzatılan kişiler, “Konut fiyatları ve kira bedelleri uçtu, bu konuda ne düşünüyorsunuz? Konut fiyatları ve kira artışlarında keyfi belirlemeler yapılıyor mu sizce? İktidarın bu alanda yeterli denetim yaptığına inanıyor musunuz?” sorularına cevap verdi.
“ANCAK GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Fiyatları değerlendiren Esat Erdem, araştırma bile yapamadıklarına dikkat çekerek "Fiyatlar bizi o kadar çok aşıyor ki… Ev kiraları zaten yakıyor, konut fiyatlarını düşünmek bile istemiyoruz. Ancak geçinmeye çalışıyoruz bu dönemde. Yaptığımız tek şey bu. Evleri olan kişiler, evlerine kendileri değer biçiyorlar. Bununla ilgili denetimlerin yeterince yapılmadığını düşünüyorum. Herkes keyfi fiyat veriyor" diye konuştu.
“YETERLİ DENETİM OLSA BU KADAR ÇOK İNSAN, BU KADAR BÜYÜK SIKINTILAR YAŞAMAZ”
Melek hanım ise fiyatlarla ilgili olarak şunları söyledi:
“Ben de ev sahibiyim (keyfi belirleme) böyle bir şey yapmadım, yapmayacağım. Hatta kiracım geçen sene eşini kaybetti, 2 çocuğu kaldı, bin lira kira veriyordu, 700 lira vermesini istedim. Ama herkes benim gibi inisiyatifli olamayabiliyor. Açgözlülük var. Çok siyasetten anlamam ama yeterli denetim olsa galiba bu kadar çok insan, bu kadar büyük sıkıntılar yaşamaz.”
“KEYFİ BELİRLEMELER YAPILIYOR, DENETİM DE YOK”
Fiyatları değerlendiren Nahide Güven ise ne ev alabileceklerini ne kirada oturabileceklerine vurgu yaparak "İnanın 5 bin liradan aşağın ev yok Şişli bölgesinde. Kesinlikle keyfi belirlemeler yapılıyor. Yeterli denetim yapıldığını da düşünmüyorum. Her şey ortada" şeklinde konuştu.
“6 AY ÖNCE ASKERE GİTTİM, BUGÜN GELDİM, KİRALAR 2-3 KATINA ÇIKMIŞ”
Muhammed Emin ise konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
“6 ay önce askere gittim, şimdi askerden geldim ve her şeyin fiyatı 2-3 katına çıkmış. Oturduğum semtteki ev kiraları da 2-3 katına çıkmış. (Kiralar) 2 bin liraydı ben 6 önce askere gittiğimde, şimdi 5-6 bin lira. 3 bin liralık ev gerçekten oturulamayacak düzeyde… Düzen nereye gidecek bilmiyorum… Kesinlikle keyfi belirlemeler yapılıyor. Ev sahibi doların arttığını görüyor, TL'nin düştüğünü görüyor, zaten bir geliri var, ‘neden daha fazla olmasın' mantığında. Kimse kimseyi düşünmüyor bu zamanda. İktidarın kesinlikle yeterli denetimi yaptığına inanmıyorum, kendi cebini dolduruyor. Yandaşlar kazanıyor, halk da, ‘nasıl geçiniriz, kirayı nasıl öderiz' derdine düşüyor.”
“İNSANLARIN DA BİRAZ FIRSATÇILIĞI VAR”
Fiyatlardaki fırsatçılığa değinen Ferdi Özenç ise "İnsanların da biraz fırsatçılığı var. Her şeyin önüne kılıf bulan hükümet buna da bulabilir aslında" diye konuştu ve "‘Şunu geçemezsin' diyebilir. Ama ben insanların da çok fırsatçı olduğunu düşünüyorum. Mesela Elazığ'da, İzmir'de deprem oldu, ev fiyatları 2 katına çıktı bir anda. İnsanlar fırsatçı olduğu sürece, devlet buna demir yumruk indirmediği sürece bu böyle gider. Bence şu an yeterli denetim yok" ifadelerini kullandı.
“DEVLETİN BUNU KONTROL EDEN BİR MEKANİZMASI YOK”
İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise şöyle konuştu:
“Asgari ücretle çalışanların Allah yar ve yardımcısı olsun… Kesinlikle keyfi belirlemeler yapılıyor. Devletin bunu kontrol eden bir mekanizması yok. Sadece birkaç tane emlak şirketi üzerinden bunu baz almaları doğru değil. Bunların kayıt oldukları bir şey olması lazım kontrol altında tutabilmek için.”
Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 1 ay süre var!
Altını olanlar dikkat! Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Tarih verildi!
Arabası olana kötü haber! EPGİS resmen açıkladı: Akaryakıt fiyatları...
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararda şok gelişme! Bu vergiler...
Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!
Emekli maaşlarında büyük gelişme! Maaşlara 750 TL eklendi! İşte yatacağı tarih!