Emlak Konut

Ev sahibi olmak için bekleyenler son dakika müjdesi! Düzenleme yasalaştı! Çok ucuz kredi geliyor!

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşın beklediği haber geldi. Orta gelirli kesimin konut sahibi olabilmesi adına düşük faizli kredi fırsatı sağlayacak olan ‘Yeni Konut Finansman Programı’ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaştı.  

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, ’Yeni Konut Finansman Programı’ kabul edilerek yasalaştı.

 

Orta gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi için düşük faizli kredi imkanı sağlayan 'Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Meclis Genel Kurulu'nda, 'Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin 'Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, görüşerek kabul edildi ve yasalaşmış oldu.

Söz konusu teklifle 'Yeni Konut Finansman Programı'nın genel çerçevesi belirlenmekte. Yeni yasaya göre, ilk üç senedeki finansman taksit tutarının gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30'unu aşan kısmı kadarı olan miktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek tertibinden katkı olarak aktarılacak.

Yasaya göre, konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenicilerin hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalarda geçici hesaplara aktarılacak.

 

31 ARALIK 2023'E KADAR KULLANILABİLECEK

Yeni yasa kapsamında, Cumhurbaşkanı, uygulamaya ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye, ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin diğer hususları belirlemeye yetkili olacak.

Diğer yandan bu konut finansmanları 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek ve Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024'e kadar uzatmaya yetkili olacak.

Bunun dışında, yasa kapsamında gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla taksitlere katkı sağlanacak ve bu amaçla Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak aktarılacak.

ANA PARA 220 MİLYAR LİRAYI AŞMAYACAK

Yeni kabul edilen bu yasa kapsamında, bir sene içerisinde katkı sağlanabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı 220 milyar lirayı aşamayacak.

Yapılan yeni düzenlemeye göre, belirlenen kamu bankası, her ayın ilk 5 iş günü içerisinde, içinde bulunulan aya ilişkin toplam katkı tutarını bir icmal listesiyle bakanlığa bildirecek.

İlgili bakanlık ise talep edilen katkı tutarını, bildirim yapılan ayın 15'ini takip eden ilk iş günü bankaya aktaracak. Söz konusu bu katkının aktarım günü ile finansmana ilişkin taksit ödemeleri bankalarca aynı gün olarak belirlenecek.