Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Ev fiyatları düşecek mi? Konut ödemeleri kaç yıla çıktı?
Türkiye çapında ev fiyatları bir yılda 2 kat arttı. Yıllık olarak yüzde 100'e yakın artışla rekor kırdı. BBC Türkçe'ye açıklama yapan sektör temsilcileri ise bazı bölgelerde ev fiyatlarının 3 kat arttığını, ilk kez konut fiyatlarındaki artışın dolar kurundaki artışın önüne geçtiğini kaydediyor. KONUT FİYATLARI NE KADAR ARTTI? Şubat ayı verilerinde yeni konutlar endeksi yıllık yüzde 102,2 arttı
BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) paylaştığı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre İstanbul'da konut fiyatları 1 yıl sonunda ikiye katlanırken, İzmir'de ilk kez metrekare fiyatı 10 bin lirayı aştı.
KONUT FİYATLARI NE KADAR ARTTI?
Şubat ayı verilerinde yeni konutlar endeksi yıllık yüzde 102,2 arttı. Eski konutların fiyatlarındaki artış ide yüzde 95,3 olarak gerçekleşti.
Durumu değerlendiren Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, yalnızca son 6 ayda gayrimenkul fiyatları ile kiralarında en az yüzde 100 artış yaşandğını ancak talepte hiçbir azalma olmadığını belirtti.
Bundan 5-6 ay önce 600-700 bin liraya sattıkları daireleri şu an 1 milyon 400 bin ile 1 milyon 600 bin TL arası sattıklarını söyleyen Taylan, "Şimdi gayrimenkule çok yoğun bir talep var ancak fiyat artışının önüne geçemiyoruz." dedi.
Fiyatlardaki son 6 aydaki artışın çoğu bölgede %150'yi bulduğunu kaydeden Taylan, "Eylül ayından beri Dolar/TL kuru yüzde 80 yükseldi ama gayrimenkul fiyatlarındaki yükseliş neredeyse bunun iki katı oldu. Dolayısıyla gayrimenkul fiyatları ilk defa doları geçti. Bu durumu 40 yıllık sektör hayatımda görmedim" ifadelerini kullandı.
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, konut fiyatlarını depğerlendiren ekonomistler ise geliri resmî enflasyon kadar artan çalışanların konut sahibi olabilmelerinin günden güne zorlaştığını ifade ediyor.
FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?
Kerim Rota, Türkiye'de son 2,5 yıl içinde vatandaşların konut satınalabilme imkânı daha da fazla zorlaştı.
Yüksek enflasyon sonucu alternatif yatırım imkanları da ortadan kaybolduğundan, ev sahibi olma süresinin 370-380 aylara kadar çıktığını kaydeden Rota, "2019 yılı sonundan bu yana artık ev sahibi olabilmek, bizden üç kat hızla uzaklaştı." dedi.
Uzmanlar talebi karşılayacak kadar konut stokunun da bulunmadığını kadediyor. Zira Türkiye'de inşaat sektörü 2017'dan beri aşamalı bir daralma sürecinde, 2018'deki kur krizi nedeniyle inşaat sektöründe dövize endeksli olan çelik ve çimento gibi maliyetlerde gözlemlenen fiyat artışları ve 2019 yılı faiz politikasının sonunda, müteahitler konut üretiminden vazgeçti.
FİYATLARIN ARTIŞ SEBEBİ NEDİR?
Son yıllarda meydana gelen gider artışı hem yeni inşa edilen konutların fiyatlarını yükseltirken, hem de konut üretiminin azalmasına neden olarak arzın azalmasına ve mevcut evlerin de fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
Sektör temsilcileri ise tüm bu fiyat artışlarına rağmen konut talebinde azalma olmadığını, aksine ciddi bir talep karşısında yeteri kadar ev stoku bulunmadığını belirtiyor.
Fakat sektör temsilcilerinin yorumu biraz daha farklı. Sektör temsilcilerine göre konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın tek sebebi, inşaat sektöründe meydana gelen dövize bağlı maliyet artışı değil.
TL'ye duyulan güvensizliğin gayrimenkulü yeniden yatırım aracına dönüştürdüğü ve yatırımcıların paralarını yoğun biçimde gayrimenkule çevirmek istediği gözlemleniyor.
Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır?
Ford Puma'da 0.99 faiz kampanyası! Ford Puma fiyatları ne kadar? İşte 21 Nisan 2022 fiyat listesi...