29 / 04 / 2024

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! 'Kademeli satış’ modeli nedir, nasıl işliyor?

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! 'Kademeli satış’ modeli nedir, nasıl işliyor?

Vatandaşların yeni bir konut sahibi olması yüksek fiyatlar ve kredi maliyetleri sebebiyle zorlaşınca inşaat firmaları da yeni sisteme geçiş yaptı. Aşamalı konut edinme sistemiyle, tüketici önce arsayı taksitle alacak, daha sonra ise inşaat maliyetini ödeyecek



Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar, yüksek faiz oranları ve krediye erişim sorunu vatandaşların da konut sahibi olmasını imkânsız hale getirdi. Durum bu şekilde olunca da inşaat sektörünün önde gelen firmaları yeni sistemler üzerinde çalışarak tüketicinin yeni bir konut sahibi olma hayalini gerçeğe döndürmeye çalışıyor.

Vatandaşların artan fiyatlar karşısında konut borcuna giremediğini gören bazı firmalar aşamalı ev satışı modeli için düğmeye bastı. Bu modelde önce arsa payı satılıyor, daha sonra ise tüketici eğer isterse inşaat maliyetini ödeyerek konut sahibi olabiliyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre bu modeli hayata geçiren firmaların başında ise Fuzul geliyor. Şirket, Fuzul Topraktan markasıyla aşamalı konut edinme sistemini hayata geçirdi. Sistem şu şekilde işliyor: Vatandaş önce konutun arsa payını alıyor, sonra inşaat maliyetini de ödeyerek iki aşamada konut sahibi olabiliyor.

Arsa payları 36 aya kadar vadeli ödenebiliyor. Konutların inşaatları sözleşme tarihinden itibaren 9 ila 18 ay arasındaki tarihte başlıyor. Arsalarını alan vatandaş, inşaat başlangıcında inşaat maliyetini peşin ya da taksitler halinde ödeyebiliyor. Konutlar, inşaat başladıktan sonra 36 ayda teslim ediliyor.

Firma arsayı daha ucuza mal ederek vatandaşlar da en az yüzde 30 kazandırıyor. Söz konusu sistemle inşaat malzemelerinin maliyetlerinde yüzde 30'a yakın indirim hedefleniyor. Arsa payını alan vatandaşlar inşaat sürecinde isterse payını satabiliyor. Ayrıca inşaat maliyetlerini karşılayamadığı zaman ise devreye şirket giriyor. Vatandaşlara garantörlük sunan şirket, inşaat maliyetlerini tüketici adına ödüyor. Daha sonra ise şirket konutu satışa çıkarıyor. Arsa payı oranınca geliri de arsa payı sahibine ödüyor.


FİYATLAR YÜZDE 40 DAHA DÜŞÜK OLACAK

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yeni konut edinim modeli üzerinde hazırlık yapan firmalardan bir tanesi de Babacan Yapı. Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, orta gelirliyi konut sahibi yapmak amacıyla yeni konut edinim sistemini martta hayata geçireceklerini ve ilk projelerinin Anadolu yakasında olacağını belirtti.

İbrahim Babacan açıklamasında gayrimenkul sektörünün en önemli maliyetinin arsa olduğunu belirterek, "Konut fiyat artışlarında en büyük etken arsa maliyeti. Fakat biz bugünün maliyetleriyle bir arsa alıp bu modele girmeyeceğiz. Şirket portföyümüzde, geçmiş senelerde alınmış olan arsaları kullanacağız. Burada sağlanan fiyat avantajlarıyla da fiyatların yüzde 30-40 daha düşük olması planlanıyoruz" dedi.


YENİ PROJE ARNAVUTKÖY'DE

Yaptığı açıklamada ilk örnek projeyi Ispartakule'de başlattıklarını kaydeden  Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, "Başakşehir ilçesinde pilot uygulama yaptık. Geçtiğimiz aylarda Ispartakule'de arsa payları 890 bin Türk Lirası'ndan başlayan fiyatlarla satıldı. Projemiz de yoğun ilgi gördü ve yüzde 70'lik kısmı iki saatte satıldı. Bu modeli daha sonra Pendik'e de taşıdık. Pendik projesinde 2 oda 1 salon konutun arsa payı 1 milyon 550 bin liradan başlayan fiyatla satışa çıktı" diye konuştu. Faruk Akbal açıklamasında yeni proje için Arnavutköy'ü radarlarına aldıklarını da söyledi.

ARSALARI SATTI, KONUT YAPACAK


Paylaşılan bilgilere göre markalı konut sektöründe arsa satışı odaklı şirket kurup ilk adımı atan firma Nef olmuştu. Altyapısı hazır arsa satışları gerçekleştiren Nef Arsa markasıyla sektöre öncülük ettiklerini dile getiren Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, üç sene önce altyapısı hazır arsa satışına başladıklarını ve 17 arsa projesi geliştirdiklerini söyledi. Bunlardan 10 tanesinde satışların tamamlandığını ve 4 binin üzerinde tapu teslimi yaptıklarını dile getiren Erden Timur, şimdi bu arsalar üzerinde konut geliştireceklerini kaydetti.

 

Mal sahipleri dikkat! Tapuda yeni bir dönem başlıyor

1939 yılında Milli Emlak'a ait arsaların satılması yasaklanmış!

İstanbul'da 5 senede metro gitmeyen hiçbir ilçe kalmayacak!


Geri Dön