02 / 05 / 2024

Ev sahibi olmak zorlaşıyor mu

Ev sahibi olmak zorlaşıyor mu

Artık ev sahibi olmak daha zor. Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) ekonomiyi soğutma çabalan konut kredilerine faizlerin artmasına neden oldu



Bu da ev sahibi olmayı hayal eden yurttaşın moralini bozdu. Son 1 ayda konut kredisi faiz oranları çok hızlı değişti. KrediPazar.com'un verilerine göre 120 ay vadede konut kredisi faiz oranları 0.15 puan arttı. 1 ay öncesinde (18 Hazirar) 2011) 120 ay vadede ortalama faiz oranı 0.95 iken bugün oranlar 120 ay vadede ortalama 1.10 seviyelerinde. 60 ay vadede ise son 1 ayda konut kredisi faiz oranları 0.09 puan arttı. 1 ay öncesinde 0.93 olan oranlar bugün ortalama 1.02 düzeylerinde.

Mevcut ve yeni konutların fiyatlarındaki sınırlı artış devam ediyor, en çok fiyat artışları ise yeni konutlardaki 2+1 ve 1+1 dairelerde görülüyor. Konut alma eğiliminin yüksek olması ve ilk çeyrekte artan konut arzına rağmen konut satışlarının düşük kalması ise dikkatlarden kaçmıyor.

Yılın ilk çeyreğinde 135.164 adet konut kredisi kullandırılırken konut kredisi faizlerindeki artış devam ediyor. İkinci çeyrekte ortalama yüzde 1 'e yükselen faiz oranlarındaki konut kredilerinde, maliyetlerin ise gelecek dönemlerde de artmayı sürdürmesi bekleniyor.

Kredi maliyetleri arttı

Kullandırılan konut kredilerinde 5-10 yıl vadeli konut kredileri en çok tercih edilen vadeler olarak göze çarpıyor. 100.000 TL 10 yıl vadeli bir konut kredisinin toplam maliyetleri yılbaşından Haziran 2011 'e kadar 9.740 TL artış gösterdi. Bu sebeple, kredi kullanırken faiz oranlarının yanı sıra yıllık maliyet oranlarına dikkat etmek büyük önem taşıyor.
Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu'ya göre 2011 'in ilk yarısında konut kredilerinin tüketici kredileri içindeki payı yılbaşından bu yana yüzde 47'den yüzde 45'e geriledi.

Sungurlu, 'Sitemizde tüketiciler en çok konut kredisini karşılaştırıyor. Konut kredilerine ilgi hala çok yüksek, ama karar verme sürecinde tereddüt yaşanıyor' dedi.

ING Bank Ekonomisti Muhammet Mercan, BDDK'nin kredi ve faiz oranları üzerindeki müdahalelerinin, bankalar üzerinde maliyet
baskısı yaratarak kredi faizlerini yukarı ittiğini kaydederek 'Merkez Bankasının BDDK desteğiyle kredi faizlerini yukarı iterek kredi büyümesini yavaşlatma çabalarının, ilk tepki olarak konut alım iştahını öne çektiğini görüyoruz. Ancak konut kredisi kullanımının tüketiciye maliyeti yükseldikçe bu eğilimin yavaş yavaş azalması beklenebilir' açıklamasını yaptı.
Cumhuriyet


Geri Dön