Kira

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığında arabuluculuk 1 Eylül'de başlıyor: Uyuşmazlıklar 2-3 haftada çözülecek!

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkların, tarafların uzun süren mahkeme süreçleri yerine arabuluculuk sistemiyle uzlaşması durumunda iki-üç haftada sonuçlanacağına dikkat çeken hukukçular, sistemin, yargının yükünü de hafifleteceğini belirtti.  Taraflar sorunun çözülmesi amacıyla mahkemelerin yolunu tutarken, dava süreci 2 seneye kadar uzayabiliyor

Konut kira artışı oranının üst sınırının yüzde 25 şeklinde bir sene daha uzatılacağının açıklanmasından sonra, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki olası uyuşmazlıklar yeniden gündem oldu. 

Taraflar sorunun çözülmesi amacıyla mahkemelerin yolunu tutarken, dava süreci 2 seneye kadar uzayabiliyor. Uyuşmazlıklar sebebiyle mahkemelerde yoğunluk oluşturan kira davalarında, taraflara hızlı çözüm arabuluculuk sistemi ile sunulacak. 

TBMM Genel Kurulu'nda 28 Mart tarihinde kabul edilen yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde kira ilişkisinden oluşan uyuşmazlıklar dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına dahil edildi. 

1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe alınacak düzenlemeyle kiracı ve kiralayan arabulucuya başvurmadan dava açamayacak.

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığında arabuluculuk 1 Eylül'de başlıyor: Uyuşmazlıklar 2-3 haftada çözülecek!

Avukat Mehmet Baykurt, geçtiğimiz sene başlatılan kira fiyatlarında üst sınır uygulamasının bir yıl daha uzatılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Kira artışlarındaki üst sınırın yüzde 25 ile sınırlandırılmasının kiracı ve konut sahibini karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken Mehmet Baykurt, söz konusu açıklamasında "Her ne kadar bu düzenleme yapılıyorsa da takdir edersiniz ki ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik gelişmeler, enflasyon oranlarını göz önünde bulundurduğumuzda kira artışlarının sınırlandırılması kiralayan ile kiracı arasında son dönemlerde çok ciddi sorunlar meydana getirmektedir" ifadelerine yer verdi. 

Bazı sorunları tarafların kendi imkanlarıyla çözebildiğini, birçoğunun da çözüm için mahkemeye başvurduğunu aktaran Mehmet Baykurt, kira artış oranını beğenmeyen kiracının ve ev sahibinin mahkemelere başvurduğunu dile getirdi. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Son iki yıl içerisinde bu konularla ilgili yargı sistemimizde çok ciddi iş yoğunluğu oluşmaya başladı. Mahkemelerdeki dosya yoğunluğundan dolayı doğal olarak hakimler de bu konuyla ilgili uzun süreli duruşma günleri vermektedir" ifadelerine yer veren Baykurt, bu durumun yargı sisteminin tıkanmasına ve davaların uzun süre devam etmesine sebep olduğunu söyledi. 

Arabuluculukla sorun dostane şekilde çözülebilecek 

Arabuluculuğu, "Aradaki sorun ve sıkıntının dostane bir şekilde çözülmesi" şeklinde nitelendiren Mehmet Baykurt, kiracı-kiralayan ilişkisinden ortaya çıkan davalarla ilgili Eylül ayında yürülüğe alınacak arabuluculuk sistemi ile dosya yoğunluğunun azalacağına inandığına dikkat çekti. 

Yasa çıktığı andan itibaren kiracı ile ev sahibinin olası sorunlarda ilk olarak arabulucuya başvuracağının altını çizen Baykurt, "Arabuluculuk sistemi yargı yükünü hafifleten, daha da hızlandıran bir müessesedir. Bununla da şu hedefleniyor; yargıda, mahkemelerde oluşan dosya yoğunluğu azalsın, anlaşmazlıklar adaletli ve hızlı sonuçlansın" diyerek, böylece vatandaşın yargıya güveninin daha da artacağını belirtti. 

DAVA AÇILSA DA ÜST SINIR YÜZDE 25'İ AŞAMAYACAK 

Avukat Mehmet Baykurt, arabulucuların baroya kayıtlı bu alanda eğitim alan uzman avukatlar olduğunun altını çizdi ve "Taraflar bu konuda başvurularını yaptığı zaman avukat her iki tarafı çağırıyor, talepleri iletiyor, uzlaştırabiliyorsa bunu hemen sonuca götürüyor. Her iki tarafın kabulüyle oluşan sonuç da zaten mahkeme ilamı hükmündedir" şeklinde konuştu. 

Arabulucunun tarafları uzlaştırma süresinin en çok bir hafta, 10 gün ya da 20 gün olduğunu dile getiren Baykurt, "Ama siz arabuluculukta anlaşamadığınız zaman doğal olarak anlaşmayan taraf mahkemeye başvuracak. Mahkeme süreci de en az 1-2 yıl devam etmekte" ifadelerini kullandı. 

Baykurt, ev sahiplerinin taraflar arasında sözleşme varsa seneyi tamamlamadan kira tespiti için dava açamayacağına, 5 seneyi geçmemiş sözleşmeler kapsamında dava açılsa dahi üst sınırın yüzde 25'i aşamayacağına dikkat çekti. 

ARABULUCULUKLA MADDİ TASARRUF 

Arabulucu avukat Elçin Bazu da arabuluculuk sisteminin hem maddi hem zaman tasarrufu sağladığına vurgu yaptı ve "Arabuluculuk ücretini ödemekten imtina eden kişi yargılama safhasında daha büyük bir masrafa katlanmak zorunda kalacak. Çünkü arabuluculuk sisteminde belki 800-900 lira, belki daha da düşük bir ücret ödeyecekken yargılamada bilirkişi raporu gelecek, harçlar ödenecek, ilam, vekalet ücreti ödenecek, bunlar hesaba katıldığı zaman ciddi bir meblağ oluşuyor" açıklamasında bulundu. 

Elçin Bazu, söz konusu açıklamasında arabuluculuk sisteminde masrafların anlaşmaya göre eşit veya bir taraf tarafından ödendiğini vurgulayarak, mahkeme süreçlerinde ise masrafların davayı kaybeden kişi tarafından karşılandığını söyledi. 

Konut sitesi aidatlarına asgari ücret oranında artış kapıda! Tesis yönetim sektörü tepkili!

Kiraya yüzde 25 zam sınırı uzatılıyor: Fahiş kira sorunu çözülür mü?

Tarım Kredi'den çılgın indirim! Peynir, salça, tereyağı, kıyma fiyatları dip yaptı! İşte Tarım Kredi yeni ay kataloğu...

Dün rekor kıran Borsa İstanbul bugüne düşüşle başladı!