Ev sahibi ve kiracı davalarında arabuluculuk süreci nasıl olacak? Arabuluculuk ücreti ne kadar?
Hızla yükselen kira tutarları, konut sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük problemlere neden oldu. Peki ev sahibi ve kiracı davalarında arabuluculuk süreci nasıl olacak? Arabuluculuk ücreti ne kadar? Başvurunun nereye, nasıl yapılacağı, maliyeti ve süresinin ne olacağı ise net olarak biliniyor
1 Eylül 2023 itibarıyla bir mülk sahibi ya da kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvuru yapmadan doğrudan dava açamayacak. Başvurunun nereye, nasıl yapılacağı, maliyeti ve süresinin ne olacağı ise net olarak biliniyor.
Hızla yükselen kira tutarları, konut sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük problemlere neden oldu.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni düzenleme ile ilgili detayları peş peşe açıkladı.
Ev sahibi ve kiracı davalarında arabuluculuk süreci nasıl olacak? Arabuluculuk ücreti ne kadar?
Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; "Kira tespit davaları, kira tahliye davaları, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları zorunlu arabuluculuk sürecine tabi" açıklamasında bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklarda da başvuru yapılacağını dile getirdi.
Açıklamasında, "Yaklaşık olarak 3-4 yıl süren izale-i şüyu diğer adıyla ‘ortaklığın giderilmesi’ davalarında hissedarların zaman ve değer kayıpları giderilecek" diyen Ali Güvenç Kiraz, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan oluşan uyuşmazlıkların arabulucu ile çözüleceğini, kat malikinin açacağı eski hale getirme, olağan veya olağanüstü kat malikleri genel kurul kararlarının iptali gibi davalarda da arabulucuğun şart olacağını aktardı.
Yine site veya apartman yönetiminin aidat ödememe sebebiyle açacakları icra takipleri ve itiraz halindeki davalar, yönetim planı veya kat malikleri kurul kararlarına uyum göstermeyen kat malikleri için açılacak davaların da arabulucuya gidiceğini belirten Ali Güvenç Kiraz, açıklamasında "Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar da kapsamda. Komşu parseller arasında çıkan birçok anlaşmazlık; kazı hakkı, gürültü, koku gibi birçok ihtilaflarda, dava açılmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu tutulacak" ifadelerine yer verdi.
Zorunlu arabuluculuk sürecini dava açmak isteyen kişinin ya da kurumun başlatmak zorunda olduğunun altını çizen Kiraz, örneğin kira tahliye davası açılmak istendiğinde bunun mülk sahibi tarafından yapılacağını belirtti.
ARABULUCULUK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR? ÜCRETİ NE KADAR?
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, aabuluculuk başvurusunun, açılacak dava için yetkili olan mahkeme neresi ise o adliyede var olan ‘Arabuluculuk Bürosuna’, eğer o adliyede bu şekilde bir büro bulunmuyor ise görevlendirilen Sulh Hukuk Mahkemeleri Yazı İşleri Müdürlüğü’ne yapılacağını dile getirdi.
Başvuru için ücret ödenmeyeceğine dikkat çeken Ali Güvenç Kiraz, açıklamasında "Arabuluculuk hizmeti yapılırken iki saate kadar görüşmeler ücretsiz olarak Adalet Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanarak arabulucuya ödenecek olup, iki saati geçen görüşmelerde ise aksine bir düzenleme taraflar arasında yok ise eşit olarak taraflarca Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Asgari Ücret tarifesine göre ödenecek" ifadelerine yer verdi.
TOKİ Isparta projesinde Nisan 2023 müjdesi geldi! 214 yeni konut inşa edilecek!