27 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracı kavgasında kim bilinçliyse o kazanıyor!

Ev sahibi ve kiracı kavgasında kim bilinçliyse o kazanıyor!

Türkiye'de, artan yaşam maliyetleri ve konut kiraları ile birlikte, ev sahibi ve kiracı arasındaki kavgalar da her geçen gün artıyor. Son dönemlerde gündemden düşmeyen o kavgalarda kim bilinçliyse o kazanıyor...



Ülkemizde artan yaşam maliyetleri ve konut kiraları ile beraber ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan uyuşmazlıklar da her geçen gün artmaya devam ediyor.

Özellikle büyük kentlerdeki Sulh Hukuk mahkemeleri yaşanan bu anlaşmazlıklar sebebiyle aşırı yoğunluk yaşıyor. Türk Borçlar Kanunu, kira tutarlarının piyasa değerlerine uygun şekilde yeniden düzenlenmesine imkan sağlayarak, hem konut sahiplerinin hem de kiracıların haklarını koruyor. Yapılan bu düzenlemeler, son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira piyasasında daha adil bir denge sağlamayı hedefliyor.

Kira tutarının piyasa koşullarına uygun şekilde tespit edilmesi, Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) 344. maddesi ile konut sahiplerine sağlanan önemli bir hak şeklinde ön plana çıkıyor. Cafe Siyaset'in aktardığı habere göre 5 senelik kira süresini dolduran konut sahipleri, kira tutarlarını güncel piyasa değerlerine göre ayarlayabiliyor. Yaşanan bu durum, kiracılarla konut sahipleri arasındaki potansiyel uyuşmazlıklar için çözüm sağlarken, yüksek enflasyon dönemlerinde konut sahiplerinin gelirlerinin korunmasına da katkı sağlamış oluyor. 

Ev sahibi ve kiracı kavgalarıyla yeniden gündeme gelen kira tespit davalarında, mahkemeler söz konusu gayrimenkulün nitelikleri, konumu ve diğer koşullarını değerlendirerek, hakkaniyetli bir kira bedeli belirlemeye çalışıyor. Yaşanan bu süreç de kira piyasasında dengeyi sağlıyor ve her iki tarafın da haklarını koruyor.

Ev sahibi ve kiracı kavgasında kim bilinçliyse o kazanıyor!

BİLİNÇLİ OLUNMALI


Yaptığı açıklamada ev sahibi ve kiracıların haklarını bilinçli bir şekilde araması gerektiğine değinen KYO Legal Hukuk Bürosu’nun Ortak Avukatı Furkan Ökse “ Ülkemizde konut sahibi-kiracı ilişkileri, özellikle büyük kentlerde konut kiralarının da hızlı bir şekilde yükselmesiyle karmaşık hale geliyor. Kiracılar, yüksek kira tutarları sebebiyle zor durumda kalırken, konut sahipleri de enflasyonun gerisinde kalan kira gelirleriyle başa çıkmakta zorlanıyor. Fakat Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi, beş  sene boyunca devam eden kira sözleşmelerinde ev sahiplerine önemli bir hak sunuyor. Söz konusu bu maddeye göre, konut sahipleri 5 yılın sonunda kira bedelini, geçmiş yılın tüketici fiyat endeksi ortalamalarına ya da yasal şekilde belirlenmiş olan yüzde 25 artış oranına bağlı olmaksızın, rayiç bedellere uygun biçimde güncelleyebilirler. Yani, konut sahipleri ekonomik koşullara ayak uydurabilir ve adil bir kira tutarı isteyebilir.

Ev sahibi tarafından bakıldığı zaman bu düzenleme, gelirlerini koruma ve piyasada denge sağlama fırsatı sağlıyor. Bu sebeple de ülkemizde ev sahibi-kiracı ilişkileri, kanunun sağladığı bu düzenlemelerle daha adil ve dengeli bir biçimde yürütülebilir. Kiracıların ve gayrimenkul sahiplerinin haklarını bilerek aksiyon alması hem yargı tarafında oluşacak yoğunluğu azaltır hem de iki taraf için daha sürdürülebilir bir konut kira piyasası oluşturabilir” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim beyannamesini açıkladı: Afetlere dayanıklı yerleşim yerleri kurulacak!

Şanlıurfa, Antalya ve Ankara'da 9 adet arsa satılacak!

Ev sahipleri dikkat! Kiracısı ile yaşanan bazı sorunlarda ev sahibine hapis cezası gelebilir...


Geri Dön