Kira

Ev sahibi ve kiracı krizi dur durak bilmiyor! Tahliye davalarında şok eden detay! Siz de kontrol edin, mağdur olmayın!

Konut sahibi ve kiracı sorunları gün geçtikçe resmen artıyor. Kiracısını evinden çıkarmak isteyen ev sahipleri kiraya astronomik zamlar uyguluyor. Yasal haklarını kullanmak isteyen kiracılar tahliye davalarıyla karşılaşıyor. İşte tahliye davaları ile ilgili merak edilenler... Kira tahliye davaları için artık neredeyse 1 sene beklenmesi gerekiyor ve bu davalar yıllarca sürebiliyor

Kiracı ve mülk sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar kira davalarının çoğalmasına sebep olurken, dava sayısındaki artış da süreci uzatıyor. Kira tahliye davaları için artık neredeyse 1 sene beklenmesi gerekiyor ve bu davalar yıllarca sürebiliyor. 

Tahliye davası açılmasının ilk sebebi, genellikle kiracı ve mülk sahiplerinin kira artış oranında anlaşamaması oluyor. 

Ev sahibi ve kiracı krizi dur durak bilmiyor! Tahliye davalarında şok eden detay! Siz de kontrol edin, mağdur olmayın!

Gazete Vatan'dan Özlem Atila'nın haberine göre; İstanbul’da yaşanan olay birden çok kiracının mağduriyet yaşamasına sebep oldu. Ulaş Ç.’nin Beylikdüzü’nde 4 bin TL'ye oturduğu dairenin kirası, ev dahibi tarafından 9 bin TL'ye yükseltilmek istendi. 

Bu bedeli ödeyemeyeceğini dile getiren Ulaş Ç. için tahliye davası açılırken; aynı bölgede kendisine ait bir evi olan Ulaş Ç. de kendi kiracısının kirasını 9 bin TL yapmak istedi. 

Bu bedeli ödemeyi kabul etmeyen kiracı yüzde 25’lik yasal sınırı uyguladı ve kirasını 6 bin 500 TL olarak ödemeye devam etti. 

Yaşanan süreç sonucunda Ulaş Ç. kendisine açılan tahliye davasında tahliye kararı verilmesi halinde kiracısını çıkaracağını beyan etti. 

Şimdi binlerce ev sahibi ve kiracı bunun mümkün olup olmadığını araştırıyor. İstanbul Barosu avukatlarından Eser Eserçelik, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

İstanbul Barosu avukatlarından Eser Eserçelik, kiracıların belirli nedenlerle tahliye davası sonucunda evden çıkarılabileceğine, bu sebeplerin temelde kiracıdan veya ev sahibinden kaynaklı olabileceğine dikkat çekti. 

Açıklamasında, "Ev sahibinden kaynaklanan tahliye sebepleri; ev sahibinin evine taşınmak zorunda olması (ihtiyaç hali), ev sahibinin konutta esaslı tamir ve imar yapması gerekliliği ve bu imar ve tamirin kiracı haneyi kullanırken yapılamayacak olması, evin satılması halinde yeni malikin eve gereksinimi olarak ifade edilebilir" ifadelerine yer veren Eser Eserçelik, kiracıdan kaynaklanan tahliye davası gerekçelerinin, temel olarak kira sözleşmesine aykırı davranılmasından ortaya çıktığını vurguladı. 

Ev sahibi ve kiracı krizi dur durak bilmiyor! Tahliye davalarında şok eden detay! Siz de kontrol edin, mağdur olmayın!

AYNI BÖLGEDE YER ALAN KONUT TAHLİYE SEBEBİ 

Eser Eserçelik, konuya ilişkin açıklamasında, "Kiracı 1 kira yılı içerisinde kira bedelinin hiç veya eksik ödenmesinden ötürü 2 haklı ihtar almışsa kira tahliye davası açılabilir" dedi ve bunun haricinde kira sözleşmesi akdedilirken kiracının aynı bölgede evinin olmasının da tahliye nedeni olarak kabul edildiğine dikkat çekti. 

"Kiracının oturduğu bölgede evi bulunuyorsa doğrudan tahliye edileceğine dair açık kanun hükmü bulunmamakla birlikte hakkın kötüye kullanımını hukuk korumayacağından bu kapsamda olayın özelliğine göre değerlendirilmesi gerekir" diyen Eserçelik, bu durumda kiracının evini kiralayan kişiyi nelerin beklediğine de değindi. 

Avukat Eser Eserçelik, bu konuyla ilgili olarak "Türk Borçlar Kanunu’nda bu konuyla ilgili açık hüküm bulunmamakla birlikte sözleşmenin geçerlilik şartları ve hukukun kötü niyeti korumayacağı genel kuralı ile durum olay örgüsü içerisinde değerlendirilmelidir" açıklamasında bulundu ve konut sahibi ile kiracı arasındaki hukuğun geçerli kira sözleşmesinin varlığına bağlı olduğunu, geçerli bir sözleşmenin de tarafların hür iradesine dayanılarak kurulduğunu dile getirdi. 

Açıklamasında "Kiracının evinin olduğu ilçede kiralık evi bulunduğu kira sözleşmesini akdederken ev sahibine bildirilmemişse ve bu durum ev sahibi tarafından bilinseydi sözleşme akdedilmeyecekse ev sahibinin iradesinin sakatlanmasından ötürü kira sözleşmesi geçersiz hale gelebilir" ifadelerini kullanan Avukat Eser Eserçelik, kiraladığı evi boşaltmak zorunda kalan kiracının, kendi evine yerleşmek istemesi halinde haklı sebebi varsa tahliye davası açarak kendi kiracısını çıkartabileceğinin altını çizdi. 

TOKİ İstanbul Maltepe 2023 projesi için beklenen tarih resmen geldi! 577 yeni konutu sakın kaçırmayın!

Emekli maaşını etkileyen 1261 gün kuralı değişiyor! Az primle yükse maaş alınabilir mi? Tek tek açıklandı!

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk etabı Büyük İstanbul Mitingi ile açıldı!

EYT'lilere müjde! 2 bin TL'lik bayram ikramiyesi o tarihte hesaplara yatacak! Hemen bankadan çekebilirsiniz...