Ev sahibi ve kiracı olan herkesi ilgilendiriyor: 30 gün ek süre veriliyor, aman kaçırmayın...
Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan en büyük anlaşmazlıklar arasında kira bedeli davaları yer alıyor. Peki, Kira bedeli nasıl tespit ediliyor? İşte detaylar...
Türkiye'de son zamanlarda konut kira fiyatları artmaya başladı. Bu kapsamda fahiş kira artışlarının önüne geçmek isteyen hükümet ise konut kiralarında yüzde 25 artış sınırı getirdi. Ancak bu durum ev sahibi ile kiracılar arasında kira tespit davalarına neden oldu.
Kira bedelinin net bir şekilde tespit edilebilmesi için 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınıyor. Bu ortalamaya bakılarak istenilen kira bedelleri, belirlenmelerinden sonra resmi olarak kira sözleşmesine yazılıyor. Bununla birlikte, eğer kira bedeli net olarak belirlenemezse bilirkişiye başvurulması ve bilirkişiden rapor alınması gerekiyor.
Söz konusu rapor, kira tespit davasında tarafların anlaşamaması durumlarında istenen bir belge olarak veriliyor. Kira araştırmalarının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi ve belirlenmesi sorumluluğu, belgenin gerekli olduğu durumlarda bilirkişilere bırakılıyor. Çıkarılmış olan raporlara bakılarak dava sonucunda kira bedelleri belirleniyor.
Kira tespit davalarında ihtar koşulu, kiracıların hak sahiplerini ya da ev sahiplerinin kiracıları dava etmeleri için en fazla 30 gün zamanları bulunuyor. Bu 30 günlük süre, kira sözleşmesi bitmeden kişilere verilen süre olarak tanınıyor. Bu zaman içinde dava açılması gerekiyor. Aksi durumda dava geçersiz sayılır ve davaya bakılmaz.
Kira tespit davasının şartları şöyle sıralanmıştır:
• Kira sözleşmesinin olması
• Kiracının hukuki yararının bulunması
Takvim'de yer alan detaylara göre, kira tespit davasında kira sözleşmesinin olabilmesi için yazılı bir kira sözleşmesi zorunluluğu bulunmuyor. Ev sahibi ile kiracı aralarında sözlü bir anlaşma yapmışlarsa da bu dava görülebiliyor.
KİRA TESPİT DAVASI İHTAR ŞARTI NEDİR?
Kira tespit davalarında ihtar koşulu, ev sahiplerinin kiracıları veya kiracıların ev sahiplerini dava etmeleri için en fazla 30 gün zamanlarının bulunmasıdır. Bu 30 günlük süre, kira sözleşmesi bitmeden kişilere verilen süre olarak tanımlanıyor. Bu süre içinde dava açılması gereklidir. Aksi durumda dava geçersiz sayılır ve davaya bakılmaz.
KİRA TESPİT DAVASI KAÇ SENEDE BİR AÇILIR?
Kira tespit davalarının zaman aşımı süreleri, 5 senedir. Bu sebeple herhangi bir yerdeki mülk sahipleri ya da kiracılar, fakat önceki davalarının üzerinden 5 sene geçmesinde sonra, eğer sorunları çözülmezse yeniden dava açabiliyorlar.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu!
Ev alacaklara son dakika müjdesi! Uzmanlar açıkladı: Konut alacaklar beklemesin!