27 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?

Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan tartışmalarda ev sahipleri potansiyel suçlu muamelesi görüyor. Mahkemelerde açılan davaların yaklaşık yüzde 65’i konut sahipleri ile kiracı arasındaki uyuşmazlıklardan oluşuyor.



Son 2 senedir artan enflasyon ile beraber fahiş artışa geçen konut kiraları konut sahipleri ve kiracılar arasında yoğun tartışma ve kavgalara neden oluyor. Tartışmaların dozu bazen şiddet boyutunu bile geçiyor. Bu kapsamda, son bir senede iki taraf arasında çıkan kavgalarda en az 20’ye yakın ölüm vakası ile yaralanmalar yaşandı.

SADECE EV SAHİPLERİ Mİ SUÇLU?

İktidar, 2022 yılında kiralarda meydana gelen fahiş artışlar yüzünden kira artış oranına yüzde 25 oranında zam sınırlaması getirilmişti. Daha sonra ise söz konusu düzenlemenin süresi uzatıldı. Fakat bu düzenlemeye çok yüksek oranda uyulmadı. Yaşanan birçok tartışmanın faturasının ise yalnızca konut sahiplerine çıkması ise işin ilginç bir boyutu.

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?

EVİN VAR DERDİN VAR

Ev sahibi ile kiracı orasında yaşanan uyuşmazlıklara ilginç bir yaklaşım ise Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) Kurucu Genel Başkanı Adem Solak’tan geldi. İzmir’de defterdarlık işi yapan kiracısı Şenol Gezer ile problem yaşayan Solak "İnanın derdimizi anlatamıyoruz “Evin var derdin var” sözü gibi mağduriyet söz konusu. Sanki bütün haklar kiracının ve bizim hiçbir söz hakkımız yok gibi bir şey. Kiracımız konut sahibi, biz kiracı olduk sanki” şeklinde konuştu.

ARABULUCULAR DAHA ETKİN OLMALI

İzmir’de devlet memuru olan ancak Manisa’da Adem Solak’a ait dairede ikamet eden Şenol Gezer ise problemin kendisinden kaynaklanmadığını ve konut sahibi hakkında yargıya müracaat ettiğini ifade ederek mağduriyetini dile getirdi. Öte yandan , uzmanlara göre konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan problemlerin çözümü noktasında arabulucuların daha etkin görev alması gerekiyor.

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?

KİRACILAR FAHİŞ ZAMLAR NEDENİYLE ANKARA’YA YÜRÜYOR

Diğer taraftan, Antalya Kiracılar Platformu’nun toplam 14 üyesinin, Antalya başta olmak üzere pek çok ilde meydana gelen fahiş kira zammı, tahliye taahhütnameleri ile asgari ücret seviyesindeki kira fiyatlarına çözüm üretilmesi amacıyla Ankara’ya yürüyüş başlattığı ifade edildi.

Sinop’ta konut satışında düşüş! Yüzde 2,8 azaldı!

Ev almak isteyenler sahte tapuya dikkat! Üç yabancıya hayali daire satıldı!

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

Geri Dön