28 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

Kışın yaklaşması ve havaların soğuması ile beraber kombi, petek bakımı, çatı tadilatı gibi giderler, kiracı ile konut sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Temizlik ve bakım kiracıya aitken parça değişikliği ve tamir konut sahibinin sorumluluğunda yer alıyor. İşte yasal hakların detayları...



Kışın yaklaşmasıyla beraber kombi, petek bakımı, çatı tadilatı, mantolama gibi konut giderleri konut sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getiriyor. Anlaşmazlıklar arabulucuya taşınırken, kiracı ve konut sahiplerinin inatlaşmak yerine Kat Mülkiyeti Kanunu, Borçlar Kanunu çerçevesinde tadilat ve bakım işlerinde kanuni haklarını bilmelerinde yarar bulunuyor.

Borçlar Kanunu'nun 317’nci maddesine göre kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri, demirbaşların iyi tutma durumundaki masraflar kiracıya ait oluyor. Kombi, petek temizliği kiracıya ait olmakla beraber parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi hallerde ortaya çıkan masraflar konut sahibine ait oluyor.

Ancak, kiracı kombiye zarar verdiyse fatura ev sahibine yansıtılamıyor. Teknik servis kontrolü ile belirlenen arızaya göre faturayı kiracı ya da ev sahibi ödüyor. Bakım, tadilat konularında sorun yaşanmaması için kira kontratı hazırlarken ıslak imza ile yazılı maddeler eklemekte fayda bulunuyor. Tadilat, bakım konusunda da arabulucuya gidilebiliyor.

Milyonlarca kiracı ve konut sahibini doğrudan ilgilendiren bakım, tadilat anlaşmazlıkları ve kanuni haklara yönelik merak edilen soruların cevapları şöyle:

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

BİNANIN DIŞ YALITIM, MANTOLANMASINA İLİŞKİN GİDERLERDE KAT MALİKİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR MI?

Acil olmayıp lüks sayılan tamir, onarın masraflarını kat malikleri ödemekle yükümlü değil. Çatı bakımında kiracı ödediği ücreti site yönetimine, bankaya yatırmasının ardından dekonta işleterek kiradan düşebilir.

ÇATI, BACA GİBİ ORTAK KULLANIM ALANLARININ ONARIM MASRAFLARINI KİRACI MI EV SAHİBİ ÖDER?

Çatı, baca, genel dam teras, yağmur olukları ve bunun yanı sıra, emniyet merpenleri ev sahiplerinin ortak kullanım alanı olup giderlerinden tüm malikler sorumlu tutuluyor. Konutunu su basması, ana yapıya zarar gelmesi halinde "acil tamirat" olarak değerlendiriliyor. Kat Mülkiyeti Yasası’na göre, acil tamirat için arabulucu ya da yargının tespiti halinde kat malikinin rızasına gerek kalmıyor. Konut sahiplerinin "Çatı masrafına karışmıyorum" deme hakkı bulunmuyor. Kat maliki acil onarım çerçevesinde ödeme yaparak masrafı kiradan düşebilir. Öte yandan, mimari proje dışındaki ekstra tadilat masraflarının kat maliki sorumlu tutulamıyor.

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

KOMBİ BAKIMI, ONARIMI KİRACIYA MI AİT?

Kombi, konutun demirbaşı olup parçanın yanması durumunda tamir ve yenilenme gibi durumlarda ortaya çıkan masrafı ev sahibi karşılıyor. Yıllık bakım gibi periyodik işlemler kiracıya ait oluyor. Borçlar Yasası’na göre kiralanan taşınmazın temizlik, bakım masrafları kiracı tarafından ödeniyor. Teknik servis kontrolleri neticesinde tespit edilen arızaya göre kiracı ya da konut sahibi karşılıyor.

HAVALAR SOĞUMADAN ÖNCE PETEKLERİ TEMİZLETMEK İSTİYORUM. KİRADAN DÜŞEBİLİR MİYİM?

Borçlar Yasası’na göre, "Kiracı, kiralanan sıradan kullanımı için gerekli temizlik, bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel adete de bakılır" ifadesi bulunuyor. Bu hüküm kapsamında kombinin temizlik, bakım masrafı kiracıya ait oluyor.

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

TADİLAT MASRAFLARI KONUSUNDA YAŞANAN UYUŞMAZLIKTA ARABULUCUYA HANGİ TARAFIN GİTMESİ GEREKİYOR?

Tadilat, bakım masrafı hususunda talebi olan taraf süreci başlatabilir. Kiracı ve konut sahibi arabulucu vasıtasıyla yapılan masrafların miktarı, ödeme şekillerini görüşerek adaletli, uygun çözüm yolu bulunabilir.

BİR AY ÖNCE KİRALADIĞIM DAİRENİN SU TESİSATI ARIZALANDI. TESİSATIN TAMİRATI KİRACIYA MI AİTTİR?

Kapsamlı ve pahalı bir onarım gerektiriyorsa konut sahibi ile iletişime geçmekte fayda bulunuyor. Böyle bir durumda konut sahibi daha uygun fiyata, tanıdığı firmalara yaptırmak isteyebilir. Kiracı zorunlu tamirat çerçevesinde tesisatı tamir ettirerek masrafını kiradan düşebiliyor.

BOZULAN ASANSÖRÜN MASRAFLARINI KİRACI MI ÖDER?

Kat Mülkiyeti Yasası’na göre binanın tamirat gibi giderlerini gayrimenkulün sahibi karşılıyor. Asansör, binaya ait demirbaş olduğu gibi kira sözleşmesinde aksi bir madde bulunmuyorsa, bu masraflardan kiracı sorumlu tutulmuyor.

Emlak sektöründe takas dönemi başladı! Kredi getirili konutlar takas ediliyor!

Ofisler yeniden dolmaya başladı! Kiralar resmen tavan yaptı!

Gezici tırlar ‘Yerinde Dönüşüm’ projesini anlatmak için yola çıktı!


Geri Dön