28 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül'de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül'de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

Kira ve kat mülkiyeti hukuku kaynaklı uyuşmazlıklarda 1 Eylül tarihinden itibaren arabuluculuk dönemi başlıyor. Peki hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 



Kira ve kat mülkiyeti hukuku kaynaklı uyuşmazlıklarda 1 Eylül tarihinden itibare yeni bir döneme giriliyor. Arabuluculuk yasasındaki değişiklik söz konusu tarihte yürürlüğe alınacak. 

Konut sahipileri de kiracılar da kira anlaşmazlıkları için mahkemelerden önce arabulucularda çözüm arayacak. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde Avukat Olcay Göçüm'ün konu ile ilgili açıklamalarını kaleme aldı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

Avukat Olcay Göçüm, kirada arabuluculuk düzenlemesi ile ilgili açıklamasında "Arabuluculuk; sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyari veya bazı dava tiplerinde zorunlu dava şartı olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemini ifade eder" diyerek, bu alternatif uyuşmazlık yönteminde, tarafların önce zorunlu şekilde arabulucuya gideceğinin, müzakerelerde çözülemediyse mahkemeye başvurulacağının altını çizdi. 

Yeni düzenlemenin 1 Eylül tarihi itibarıyla yürürlüğe alınacağını aktaran Olcay Göçüm, "Yasal düzenleme ile amaçlanan; hukuki uyuşmazlığın tarafları arasında dava yoluna başvurulmadan vicdani barışın ve huzurun sağlanması, tarafların aynı noktada buluşmasını sağlamaktır" açıklamasında bulundu ve hangi uyuşmazlıkların arabulucuya gideceğini de açıkladı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

EV SAHİBİ VE KİRACI ARASINDAKİ HANGİ ANLAŞMAZLIKLAR ARABULUCUYA GİDECEK? 

7445 sayılı yasa ile getirilen değişikliğin en çok uygulama alanı kiracı ve kiralayan ile kat malikleri arasındaki uyuşmazlıkların çözülmesi konusunda olacak. İşte arabulucuya gidecek anlaşmazlıklar:

1- Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olacak şekilde, kira ilişkisinden ortaya çıkan uyuşmazlıklar,

2- 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan oluşan uyuşmazlıklar,

3- Komşuluk hukukundan ortaya çıkan uyuşmazlıklar,

4- Taşınır ve taşınmazların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesi ile ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olan Zorunlu Arabuluculuk başvuru koşuluna bağlandı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

Komşuluk hukukundan ortaya çıkan hangi davalar önce arabulucuya gider? 

Olcay Göçüm, komşuluk hukukundan kaynaklı ve dava şartı olan “Zorunlu Arabuluculuk” başvurusuna tabi davaları da tek tek açıkladı. İşte o konular: 

- Görüntüye engel olunmasının kaldırılması (komşunun manzarasını kapatma davası)

- Aşırı gürültü ve sarsıntının engellenmesi

- Aşırı duman, pis koku önlenmesi

- Taşkınlıklar nedeniyle oluşan sorunların önlenmesi

- Bitki köklerinin yaşam alanına müdahale etmesi ya da sınırları geçmesi. 

Arabulucuda konut kirasına yüzde 25’in üzerinde yükseliş uygulanabilir mi? 

Bu konu ile ilgili 7445 sayılı yeni yasada herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Beş senelik süresi sona ermeyen mesken/konut kiralarında yasal artış oranı 2023 yılı için de yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Türk Borçlar Kanunu’na göre beş yıllık süre dolmamış ise işyeri kiralarında Kira artış oranı en çok  TÜFE artış oranı ile sınırlandırıldı. 

Arabulucuda konut kirasına yüzde 25’in üzerinde artış ugyılanması için ya Yargıtay içtihatları ile giderilecek ya da ek yasal düzenleme uygulanması gerekiyor. 

Memurların yüzde 93,7’si kira desteği istiyor!

Konut fiyatları düşüyor mu? Yeni ev alacaklar hemen bakın! 

Ev sahiplerini üzecek haber: Fahiş kiraya ceza geliyor!


Geri Dön