Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Fahiş kira artışlarında 3’lü plan için düğmeye basıldı!
Vatandaşlar bütçesine uygun bir kiralık konut bulamazken, kiracılar da fahiş zam talepleri ile karşı karşıya kaldı. Yaşanan sorun için müjde geldi. Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre, fahiş kira artışlarında 3’lü plan için start verildi.Vatandaşlar bütçelerine uygun kiralık konut bulamazken, kiracılar da ev sahiplerinin fahiş zam talepleri ile karşı karşıya kaldı
Türkiye genelinde milyonlarca insanın gündeminde fahiş kira artışları bulunuyor. Vatandaşlar bütçelerine uygun kiralık konut bulamazken, kiracılar da ev sahiplerinin fahiş zam talepleri ile karşı karşıya kaldı. Konuyla ilgili soruların çözümleri için bakanlıklar çalışmaya başladı.
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, ‘Fahiş zamlara denetim’, ‘Kiralık sosyal konutların inşa edilmesi’ ve ‘Büyükşehirlerdeki kira artışına sınır getirilmesi’ gibi başlıklar üzerinde duruluyor.
Peki fahiş kira artışları için neler yapılacak? İşte merak edilen o soruların yanıtları...
Hükümetin son zamanlarda sık sık gündeme gelen fahiş kira artışlarını kontrol edebilmek amacıyla başlattığı çalışmaya ilişkin alternatifler ortaya çıktı.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, ilgili bakanlıklar ve AK Parti genel merkezinin ortaklaşa olarak yürüttüğü çalışmada üç seçenek üzerinde duruldu. Söz konusu bu seçenekler “TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, belediye ve şirketlere kiralık konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki artışlara sınır getirmek” şeklinde belirtildi.
Konuyla ilgili olarak aktarılan detaylara göre, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve genel başkan yardımcılarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda, bazı ‘uygulanabilir’ seçenekler üzerinde duruldu. Söz konusu bu seçeneklerin bir bölümünün serbest piyasa koşullarına aykırı olacağı ve sonuç alınmasının zor olacağını belirtenler de mevzut. Konuyla ilgili olarak ortaya atılan formüller, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra son şeklini alarak ve kamuoyu ile paylaşılacak.
ÇALIŞMALAR HIZLANDI
Konuyla ilgili olarak verilen bilgilere göre, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde kapalı kalan işyerlerinin kira bedellerinin ödenmemesi ya da sınırlandırılmasıyla ilgili olarak başlatılan fakat yarım kalan çalışmalardan sonra bu defa da yüksek kira artışları ile ilgili seçenekler değerlendiriliyor.. AK Parti kurmayları konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Bilinen seçeneklerin yanı sıra alternatifler de değerlendiriliyor. Dünyada bunun örnekleri var. Örneğin Hollanda bu konuda düzenleme yapacağını açıkladı. Belli bölgelerde kira artışlarına sınır getirilmesi düşünülüyor. İdarenin belirleyeceği bir oran olacak ve bu oranın üzerine çıkılmayacak. Örneğin daha çok İstanbul gündemde ve İstanbul’un belli bölgelerinde bu yüksek artışlar söz konusu. Bu bölgeler belirlenebilir ve buna gören oransal sınırlamalar getirilir.”
KİRALIK KONUT ÜRETİMİ
Yine diğer bir seçenek de Avrupa ülkelerindeki uygulama. Avrupa ülkelerindeki formüle göre, şirketler belli bir zaman kiraya verilmek şartıyla konut ya da işyeri üretebiliyor. Bu uygulamanın TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların yalnızca kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesine daha sıcak olarak bakılıyor. Söz konusu düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha düşük olmuş olacak. Gayrimenkul sahibi bu şirketler, kira geliri elde etmenin dışında bu mülkleri bilançolarına değer olarak işleme hakkına sahip olabilecek.
DENETLEME MEKANİZMASI
Ülkemizde kira sözleşmeleri ve uygun artış oranlarının uygulanmasıyla ilgili yaşanan sorunlar da söz konusu çalışmanın konusunu meydana getiriyor. Normalde Borçlar Kanununa göre 5 seneye kadar olan kira artışları TÜFE’ye göre gerçekleştiriliyor. Fakat 5 seneden sonra konut sahipleri isterse yeni bir kira tespiti gerçekleştiriliyor Yasaya göre, 5 seneden sonra rayiç bedel üzerinden yeni bir artış talep edebiliyor. Fakat, enflasyondaki hızlı artış sebebiyle konut sahiplerinin kiracıları yüksek artışa zorladığı, bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği bildiriliyor.
HOLLANDA MODELİ
Hollanda hükümeti, son zamanlarda yaşanan konut sıkıntısı nedeniyle hızla yükselen ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak amacıyla serbest piyasadaki Kiralık Ev fiyatlarına müdahale etmek için düğmeye bastı. Konut sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde rakamlara kiraya veremeyecek. Konuyla ilgili olarak konuşan Toplu Konut ve Mekansal Planla ma Bakanı Hugo de Jonge, yeni düzenleme ile aylık 1.250 euroya kadar kiraların, “arz-talep oyunundan” korunacağını duyurmuştu.
Söz konusu yeni plana göre, kiraları 763 Euro’ya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki konutlar için de puanlama sistemleri getiriliyor. Konutların büyüklüğü, oda sayısı gibi belirli özelliklere göre puanlama gerçekleştirilecek ve sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan konutlar için puanına göre en fazla 1000 ile 1250 Euro arasında bir kira bedeli belirlenecek.
Bakan Bozdağ açıkladı! Kiralarla ilgili düzenleme çalışması yapılacak mı?
İstanbul Havalimanı'nın kira bedeli Meclis gündeminde!
Kira fiyatlarında yeni düzenleme için düğmeye basıldı! Üç bakanlık bir araya geldi!