Kira

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Fahiş kira tartışması yayılıyor! 'Dava açan kazanıyor' söylentisi gerçek mi? 

Kira yükselişleri ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıkları ve davaları artırdı. Kira uyuşmazlıklarında 'Dava açan kazanıyor' söylentileri de yayılmaya başladı. Peki gerçekten dava açan kazanıyor mu?  Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut kira artışına sınırlama getiren uygulamanın bu yılın 7’nci ayına kadar geçerli olduğunu belirterek, 7’nci aydan sonra bunu uzatacaklarına, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarına dikkat çekmişti

Olağanüstü kira yükselişlerinin kiracıları zor duruma düşürmemesi için TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25’ini aşmamasına ilişkin düzenleme Haziran 2022'de hayata geçirilmişti. 

Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut kira artışına sınırlama getiren uygulamanın bu yılın 7’nci ayına kadar geçerli olduğunu belirterek, 7’nci aydan sonra bunu uzatacaklarına, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarına dikkat çekmişti. 

Bu uygulamanın ardından, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar her geçen gün arttı ve mahkemelerde binlerce tahliye davası açıldı. 

Kiracılar arasında 'Dava aç, kazanırsın' söylentileri de yayılmaya başladı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Fahiş kira tartışması yayılıyor! 'Dava açan kazanıyor' söylentisi gerçek mi? 

Medyascope'tan Enes Berk Demirkol'un haberine göre; avukat Doğan Erkan kiracılar arasında yayılan 'Dava aç, kazanırsın' söylentileri ile ilgili konuştu ve "Kira alacaklarına mesele geldiğinde yasal sınır yüzde 25 zamdır ama 5 seneyi aşmış kira sözleşmelerinde mal sahipleri 5 sene boyunca kira sözleşmesine yapılan yasal artışlar bunun güncel karşılığına ulaşmıyor çünkü öngörülemez oranda arttı diyerek, bir anlamda uyarlama davası dediğimiz, kira tespit davası şeklinde açıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Mülk sahiplerinin kira bedelini yeni duruma uyarlamak istediklerinin altını çizen Doğan Erkan, "konomik istikrarsızlığın sonucu olarak, sözleşme kurulurken bu durum öngörülemiyor" dedi ve bunun 5 senede ekonominin çok değiştiği demek olduğuna vurgu yaptı. 

Erkan, konuya ilişkin açıklamasında, kira tespit davalarında kazananların daha çok mülk sahipleri olduğunu aktardı ve "Ama kira sözleşmesi 5 senenin altındaysa, yüzde 25 üzerinde zam yapan mal sahipleri açılan davalarda kaybediyor" bilgisini paylaştı. 

Bir ev sahibi ise 5 senelik kiracısı ile anlaşamaması sebebiyle dava açma yoluna gittiğini dile getirdi. 

Ev sahibi, "Ataşehir’deki 5 yıllık kiracıma sözleşme günü geldiğinde 6000 lira kira bedeli istedim , o da 3250 liraya oturuyordu, kabul etmedi ve benim yasal haklarım var dedi bende o civardaki evlerin 12.000 – 15.000 lira arasında olduğunu söyledim ve yasal hakkımı kullanarak kira tespit davası açtım" ifadelerini kullandığı açıklamasında  civardaki evlerin yarısı kadar kira istediğini vurguladı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Fahiş kira tartışması yayılıyor! 'Dava açan kazanıyor' söylentisi gerçek mi? 

YÜZDE 25 SINIRI ÇOK 

Kiracılar arasında yüzde 25 zam sınırının çok olduğunu söyleyenler de bulunuyor. Öğrenci kredisiyle hayatına devam etmeye çalışan bir genç, "Yüzde 25 sınırına uymuyor ev sahipleri ve o oranda bence çok fazla, ben 2500 lirayla geçinen bir öğrenciyim, kira artış zamanı geldiğinde ev sahibim yüzde 25 sınırına uymadı ve beni her gün arayarak rahatsız etti" diyerek sorununu dile getirdi. 

Avukat tutarak dava açma sürecinin yıpratıcı olması sebebiyle uğraşmak istemediğini dile getiren kiracı, "Arkadaşımın yanına geçici olarak taşındım, yeni bir eve de çıkamıyorum, kazandığım paranın 4-5 katı üzerinde evler var" şeklinde konuştu. 

Emlakçılar ise durumun arabuluculukla çözülebileceğine dikkat çekerek, davaların sonuçlanmasının aylar sürdüğünün altını çiziyor. 

Söz konusu açıklamalarında "Davalar büyük bir kaos yaratıyor, bu konuyla ilgili açılan bütün hukuki davalar sekiz ay, bir sene sonrasına gün veriliyor. Mal sahibi ve kiracı emlak bürosunda ortak noktayı bulabilirler, emlakçı adaletli bir şekilde, semtteki evlerin ortalama fiyatını çıkartıp, kiraya verilecek evin eksileri artılarıyla değerlendirerek, iki tarafı da mutlu edecek bir kirada anlaştırabilirler" ifadelerine yer veren emlakçılar, bunun engellenmesi için yalnızca kira artışlarıyla değil, ülkedeki her şeyde olan fiyat artışlarıyla mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarında yeni adım! İşte EVSIAD'ın hazırladığı 25 maddelik kira kanun tasarı teklifi!

Uzman isimden beklenen İstanbul depremi açıklaması! Tek tek sıraladı: O ilçedeki binaların yüzde 84'ü büyük riskli! 

Merkez Bankası faiz kararı ne olur? 

İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 50’lik artış gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?