Kent Haberleri

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İşte 2023 kira kontrat örneği!

2023 kira kontrat örneği detayları ve kira sözleşmesi nasıl doldurulur sorusunun yanıtı ev sahipleri ve kiracıların gündeminde yer alıyor. İşte 2023 kira kontrat örneği...Fahiş kira bedelleri, ev sahipleri ile kiracıların arasındaki anlaşmazlıkları artıyor

Konutlardaki fahiş kiralar sık sık gündeme geliyor. Fahiş kira bedelleri, ev sahipleri ile kiracıların arasındaki anlaşmazlıkları artıyor. 

Kira artışına yüzde 25 tavan sınırı 2022 yılının Haziran ayında devreye alınmış ve 1 Temmuz 2023 tarihinde biteceği açıklanmıştı. Kira artışına yüzde 25 sınırı uygulaması 1 yıldaha uzatıldı. Bu kapsamda düzenleme 2 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat

Ev sahibi ve kiracı kavgaları gündemden düşmezken pek çok kişi de kira kontratı örneği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Kira sözleşmesi diğer bir adı ile kira kontratı kiraya veren kişi ile kiralayacak kişi arasında imzalanan ve her iki tarafa da belli sorumluluklar ve haklar tanıyan bir sözleşme şeklinde biliniyor.

2023 kira kontrat örneği detayları ve kira sözleşmesi nasıl doldurulur sorusunun yanıtı ev sahipleri ve kiracıların gündeminde yer alıyor. İşte 2023 kira kontrat örneği...

2023 kira kontrat örneği detayları ve kira sözleşmesi nasıl doldurulur sorusunun yanıtı ev sahipleri ve kiracıların gündeminde yer alıyor. İşte 2023 kira kontrat örneği...

Verilen detaylara göre, konut veya iş yeri gibi mülk kiralamalarında kiracı ile mülk sahibi arasında yazılı bir anlaşma yapılması gerekli. Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında imzalanacak olan olan kira sözleşmesi bu kapsamda büyük öneme sahip. 

Paylaşılan detaylara göre iki taraf arasında imzalanmış olan bu sözleşme ile kiracı hakları ve taşınmaz sahibinin hakları yasal olarak güvence altına alınıyor.

Ayrıca hem mülk sahibi hem de kiracı arasında gelecek dönemlerde yaşanabilecek olan anlaşmazlıkların önüne de kira sözleşmeleri ile geçebiliyor. Taşınmaz sahibinin bir gayrimenkulü kullanılması amacıyla kiralamasını ve kiracının da bu kullanıma karşılık bir bedel ödemeyi üstlendiğini belirten belgeye kira sözleşmesi veya kira kontratı deniyor.

Yapılan bu sözleşmenin tarafları da kiracı ve kiraya veren oluyor. Kiracı, söz konusu bu sözleşmeyle belirli bir taşınmazı kullanma ve ondan faydalanma yetkisini karşı tarafa veriyor. Kiracı da bunun karşılığında kararlaştırılmış olan tutarı ödemeyi taahhüt ediyor. Söz konusu bu sözleşmeye, gündelik hayatta kira kontratı deniyor..  Bu kontrat da belirli bir süre öngörülerek yapılabileceği gibi belirsiz süreli şekilde de yapılabiliyor. 

Ev sahibinizle kira sözleşmesini imzalamadan önce tüm şartlarda anlaşmanızda yarar var. Sözleşmede yazılmış olan maddelere her iki tarafın da uyması gerekli. Eğer taraflardan bir tanesi söz konusu bu sözleşmeye uymazsa diğerinin hukuki yollara başvurma hakkı var. 

KİRA KONTRATI NASIL DOLDURULUR?

Kiraya veren mülk sahibi ve mülkü kiralayan arasında imzalanan kira sözleşmesi toplamda 3 bölümden oluşuyor.

– Kiralama ile ilgili detaylar

Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak olan yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile beraber kira tutarı belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca söz konusu tüm bu bilgilerin eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekiyor. 

– Kiralanmış olan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar

Kiralama yapılan söz konusu taşınmaz ile ilgili belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş oluyorsunuz. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının bulunduğu bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bazı bilgiler de yazılıyor. 

– Kira sözleşmesiyle ilgili genel koşullar

Yukarıda yer alan ilk iki bölüm dışında kalan tüm bilgiler maddeler halinde bu kısma yazılıyor. Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı bilgileri gibi… 

KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ 2023


DAİRE :
NUMARA :
SOKAK:
MAHALLE :
KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ :

KİRAYA VERENİN ADI – SOYADI :
İKÂMETGAH VE T.C. KİMLİK  NO. :

KİRALAYANIN ADI -SOYADI:
İKAMETGAH VE T.C. KİMLİK NO.:

BİR YILLIK KİRA KARŞILIĞI:
BİR AYLIK KİRA KARŞILIĞI:
KİRANIN NE ŞEKİLDE ÖDENECEĞİ:

KİRA SÜRESİ:
KİRANIN BAŞLANGIÇ TARİHİ:
KİRALANAN ŞEYİN ŞİMDİKİ DURUMU:
KİRALANAN ŞEYİN NE İÇİN KULLANILACAĞI:
KİRALANAN ŞEY İLE BERABER TESLİM OLUNAN DEMİRBAŞ EŞYANIN BEYANI

KİRA SÖZLEŞMESİ ÖZEL HÜKÜMLERİ

Düzenleme tarihi ………………

KİRACI                                                                 KİRAYA VEREN

Tahliye ve kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?

İstanbul'da 2019'da 1.963 TL olan ev kiraları, 15 bin 847 TL'ye kadar çıktı: Kira sorunu için Meclis devreye girsin!

Meclis'te ana gündem maddesi maaşlar ve kira! İşte tüm detaylar