Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı balkonu mutfağa katarsa masraf kime ait olur?
Kiracıların konutlarda gerçekleştirdikleri bazı tadilatların masrafları konut sahipleri arasında zaman zaman sorun yaşanmasına neden oluyor. Peki, kiracı balkonu mutfağa katarsa masraftan düşebilir mi? İşte detaylar...
Konutlarda gerçekleştirilen tadilatlar konut sahipleri ile kiracıların arasında zaman zaman sorun yaşanmasına neden oluyor. Taraflar bu tadilat giderinden kaçındıkları zaman yeni sorunlar ortaya çıkabiliyor. Kiracılar bu tadilatların giderini kiradan düşmeyi talep ediyor. Konut sahipleri ise kira gelirlerinin düşmesini istemiyorlar. Bu nedenle sık sık ev sahipleriyle kiracılar arasında sorunlar yaşanıyor.
BALKONUN MUTFAĞA KATILMASININ MASRAFI
Kiracı ikamet ettiği evi kendisine göre daha iyi bir hale getirmek isteyebilir. Bu basit istek ilk bakışta problem olmayabilir. Fakat konut sahibinin kira gelirine güvenip de kiracı istediği gibi evde tadilat yapamıyor. Kiradaki konutta tadilat olacaksa bunun belirli kuralları bulunuyor.
Konut sahibi gideri karşılayacaksa o tadilat kesinlikle zaruri bir tadilat olması gerekiyor. Tadilat yapılmadığı zaman kiracı mağdur oluyorsa konut sahibi bu tadilatı yaptırmak zorunda kalıyor. Alt kata su sızması, elektrik tesisatının bozulması, kombinin çalışmaması gibi tadilatları konut sahipleri karşılamak zorunda kalıyor.
KEYFİ GİDERLER KİRACIYA AİT
Kiracı eğer balkonu mutfağa katmak gibi keyfi bir tadilat yapacaksa konut sahibi bunun masrafını karşılamakla yükümlü olmuyor. Bu nedenle, kiracı da bu masrafı kiradan düşemiyor. Kiracının gerçekleştireceği keyfi ve lüks tadilatlar için ortaya oluşacak giderler kendisine ait oluyor.
Kiracı gerçekleştireceği keyfi tadilatların giderlerini kiradan düşemeyeceği gibi ekstradan ödeme yapmak zorunda da kaldığı durumlar oluyor. Konut sahibinden habersiz bir şekilde balkonu mutfağa katan kiracı konut sahibinin bu durumu öğrenmesi ile zor durumda kalabiliyor. Bu gibi durumlarda konut sahibi kiracıdan konutunu eski haline getirmesini talep edebiliyor. Bu durumda kiracı gerçekleştirdiği tadilatı ortadan kaldırır ve konutu eski haline getirmek için de bir masraf daha yapması gerekir. Bu da kiracı açısından ciddi bir masraf doğurur. Bu nedenle , konut sahibinin yazılı izni olmadan acil tadilatlar dışında konutta herhangi bir tadilat yapılmaması gerekiyor.
Bu kişiler emlak vergisinden muaf olacak! Tek kuruş ödemeyecekler! Resmen açıklandı!