Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı ne zaman evden çıkarılabilir? Bunu yapana hapis cezası bile var...
Kiralık ev fiyatlarında yaşanan fahiş yükseliş sık sık gündem oluyor. Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı ne zaman evden çıkarılabilir? Bunu yapana hapis cezası bile var... Kiralık konut sayısının az, talebin ise yoğun olması fiyatlarda astronomik yükselişlere neden oldu
Kiralık ev fiyatlarında yaşanan fahiş yükseliş sık sık gündem oluyor. Kiralık konut sayısının az, talebin ise yoğun olması fiyatlarda astronomik yükselişlere neden oldu.
Fırsatçı konut sahiplerine engel olmak amacıyla, kira artışına yüzde 25’lik sınır getirildi. Fakat, ev sahipleri bu sınıra uyum sağlamamak için her yolu deniyor. Konut sahipleri, kiracılarına ‘rayiç bedeli’ baskısı yaparak, kirayı 3-4 kat yükseltmek istiyor. Bu talebi kabul etmeyen kiracıları ise tahliye etmeye çalışıyorlar.
Konutu yeniden yüksek bedel karışığı kiraya vermek isteyen konut sahipleri depremi de fırsat bildi. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehirde yıkıma neden olan depremden sonra barınma sorunun artması, kiralarda da artışa neden oldu.
Bazı ev sahipleri, konutunu depremzede vatandaşlara kiralamayı istemiyor. Bazıları ise bedelinin çok üzerinde kira istiyor. İstanbul Barosu Avukatlarından Eser Eserçelik kira yükselişleri ve kiracı haklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı ne zaman evden çıkarılabilir? Bunu yapana hapis cezası bile var...
Gazete Vatan'dan Özlem Atila'nın haberine göre; Avukat Eser Eserçelik, öncelikle konut sahibi ile kiracılar arasında hukuken geçerli bir kira sözleşmesi olması gerektiğini vurguladı ve "Bu usul ve esasa uygun bir kira sözleşmesinin varlığına dayalıdır. Ev sahibi ile kiracısı arasında yapılan kira sözleşmesinde kiranın miktarı, hangi dönemlerde yenileneceği, kira artış oranının ne olacağı belirtilir" açıklamasında bulundu.
Konut sahibinin sene içinde çeşitli zamanlarda zam talep etme hakkı olduğunun altını çizen Avukat Eser Eserçelik, kiracının ise kira sözleşmesinde belirtilmeyen bu ara dönem kira yükselişlerini kabul etmek zorunda olmadığını aktardı ve "Kira sözleşmesinde belirtilen kira artış oranı ve kira artış zamanları dışında kiracı ev sahiplerinin taleplerini kabul etmekle yükümlü değildir. Kanuni artış haricindeki keyfi kira artış taleplerini kabul etmeyen kiracıyı da ev sahibi bu sebeple çıkartamaz" şeklinde konuştu.
Konut sahibi tarafından 'çık' baskısı yapılan kiracının tehdit, hakaret ve sürekli aramalara maruz kalması durumunda savcılığa giderek delilleriyle şikayetçi olabileceğinin altını çizen Eserçelik, açıklamasında "Savcılık kiracının şikayetini değerlendirerek, gerekli soruşturmayı yürütecektir. Delillerin varlığı halinde de savcılık makamı ev sahibinin eylemlerinin suç oluşturduğu kanaatine varmışsa kovuşturma aşamasına geçilmesi için dosyayı ceza mahkemesine gönderir ve ev sahibi hakkında dava açılmış olur" ifadelerine yer verdi.
Hakimin konut sahibinin kiracına yönelik eylemlerinin suç teşkil ettiği kanaatine varması halinde, konut sahibi için mahkumiyet kararı çıkacağına değinen Eserçelik, "Ayrıca kiracı, ev sahibinin haksız davranışları sebebiyle şartları oluşmuşsa tazminat davası da açabilir. Bu tarz durumlar yaşayan kiracılar ev sahiplerinin psikolojik baskısından ötürü evlerini terk etmek yerine delilleriyle savcılığa başvursunlar" diye konuştu.
KİRA SÖZLEŞMELERİNDE 10 SENE DETAYI
Kirada oturan hemen herkes kontrat süresinin bitme tarihi yaklaştığında, 'Acaba konut sahibim beni evden çıkaracak mı?' endişesiyle karşılaşıyor.
Konut sahiplerinin kiracıları senelik olarak yapılan kontrat süreleri dolsa bile evden çıkarması kolay değil. Fakat uzun süre aynı konutta kiracı olarak oturulması veya ev sahibinin o eve gerçekten ihtiyacı olması halinde kiracının tahliyesi talep edilebiliyor. Bu durumun farkında olan konut sahipleri kiracısını çıkarmak için farklı yollara başvuruyor.
Ev sahiplerinin en sık başvurduğu yöntem ise; ‘yıldırma politikası oluyor ve kiracıları sık sık telefonla arayarak ya da kapısına giderek evden çıkmasını istiyor.
Avukat Eserçelik, konut sahiplerine uyarıda bulundu ve hapis cezası olduğunu vurgulayarak, "Haklı sebebi olmadığı için kiracısını tahliye edemeyen ev sahipleri psikolojik olarak kiracısı üzerinde baskı kurmak suretiyle evi ‘kendi rızasıyla’ terk etmeye zorluyor. Kiracılara tavsiyem ev sahipleriyle iletişimlerini yalnızca hukuki kanallar aracılığıyla yapmalarıdır. Ev sahibiniz sizi telefonla taciz ediyor veya kapınıza dayanıyorsa ev sahibi hakkında şikayetçi olabilirsiniz" açıklamasında bulundu.
SED yardımı hesaplara yatırıldı mı? Mart ayı sosyal destek ödemesi kaç lira? Başvuran anında alıyor!