27 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar karşı karşıya! Aidat zamları iki tarafı karşı karşıya getirdi...

Ev sahibi ve kiracılar karşı karşıya! Aidat zamları iki tarafı karşı karşıya getirdi...

Aidatlara asgari ücret zammı sonrasında yapılan zamlar maalesef kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getirdi. Buna göre iki taraf arasında yeni bir sıkıntı da başlamış oldu. Buna göre, kiracı zamlı aidatı ödemek zorunda mı? İşte haberin detayları...



Apartmanlarda yada sitelerde bulunan evler için belirli bir miktarda aidat ödemesi yapılması gerekmektedir. Yapılan bu ödemeler ortak giderler için yönetimler tarafından alındığı kaydedildi. Gerçekleşen tüm bu verilen hizmetler ile bu giderler de karşılanıyor. Tamamen yasal bir ödeme türü olan aidattan kaçınmanın da imkanı yok. Ödenmediğinde yasal işlem başlatılması ve yüzde 5 gecikme zammı uygulanması gibi cezaları bulunuyor.

AİDATLARA ASGARİ ÜCRET ZAMMI!

Geçtiğimiz günlerde, asgari ücrete yapılan zam sonrasında apartmanlarda ve sitelerde maliyetler oldukça artış gösterdi. Kapıcı, güvenlik ve temizlik gibi masrafları olan yapılarda maliyetler tam anlamı ile ikiye katlandı. Buna göre, özellikle özel güvenlik hizmeti olan büyük sitelerde aidatlar eski kiracıların kira fiyatlarının bile üzerine çıktı. Bu artış ile beraber yeni sorunlar da yaşanmaya başlandı.

 Ev sahibi ve kiracılar karşı karşıya! Aidat zamları iki tarafı karşı karşıya getirdi...

EV SAHİBİ İLE KİRACI KARŞI KARŞIYA GELİYOR

Aidat kullanıma dayalı ortak giderler için alındığı için kiracıların bu ödemeyi yapmama imkanı bulunmuyor. Aidat ödemeyen kiracıyı ev sahibi evden kolayca çıkarabilir. Aidata zam yapılması da ev sahibinin ilk etapta meselesi değil. Fakat az bilinen bir yasal hak kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor.

Kiracıdan talep edilecek olan aidat tutarı ne olursa olsun kira fiyatının üzerinde olamaz. Apartman ve sitelerde eğer yönetimler kiracının ev sahibine ödediği kiradan çok fazla miktarda  aylık aidat talep ederse eğer kiracı bu fazlalık kısmı ödemek zorunda kalmaz. Örneğin kiracı 10.000 TL kira veriyor ama 12.000 Türk Lirası aidat ödemesi isteniyor. Burada kiracı aidatın 10.000 TL’lik kısmından sorumlu olur. Kalan 2.000 TL ise ev sahibinin sorumluluğundadır. Bu kuralı işleterek hakkını arayan kiracılar ev sahiplerine bir de aidat masrafı çıkarınca artık anlaşmazlık yaşamaya başladılar. Buna göre, yüzde 25 kira zammı sınırlaması kapsamında da mağdur olan ev sahiplerine bir de kiracıdan aidat masrafı eklenmeye başlandığı kaydedildi.

Ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar: Bunu yapan resmen yandı!

Mağdur ev sahibinden bir isyan daha: '5-6 sene süren tahliye davası mı olur?'

Konut kredisi almak isteyenlere müjde! Halkbank'tan 750.000 TL konut kredisi imkanı...

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?


Geri Dön