Ekonomi

Ev sahibi ve kiracılara uyarı geldi! Gerekirse ev sahibi tazminat öder! İşte detaylar!

Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren bir uyarı yapıldı. Ev sahipleri her zamankinden daha dikkatli olmalı. İşte detaylar!Bu arada yüksek komisyon olayı da bu sıkışık ortamda baş göstermeye başladı

Kira fiyatları ülke genelinde artmaya devam ediyor. Bu arada yüksek komisyon olayı da bu sıkışık ortamda baş göstermeye başladı.

Yeni kiracılardan "1 kira bedeli" komisyon alabilmek için kolları sıvayan bazı emlakçılar, eski kiracısını evden çıkartması için ev sahiplerinin aklını çelmeye çalışıyor. İşte detaylar…

İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde bulunan bazı emlakçılar "Bu civarda kiralar 2 katına çıktı. Kiracıyı evden çıkart, daha yüksek fiyata kiraya veririz" diye ev sahipleri kışkırtmaya başladı. Ev sahipleri kiracıdan evi boşaltmasını talep etmeye başladı. Bu sürecin sonunda emlakçı da yüksek fiyattan daireye giren yeni kiracılardan 1 kira bedeli komisyon alıyor.

KİRACIYI EVDEN ÇIKARMA BAHANELERİ ARTTI

Yeni Şafak'tan Aybike Eroğlu'nun haberine göre; devletin getirdiği yüzde 25’lik zam sınırı kulak arkası yapan bazı ev sahiplerinin "Almanya’dan oğlum gelecek” ya da “Oğlum taşınacak”, “Annem ile babam gelecek” gibi gerekçelerle kiracıları evden çıkartma girişimi, son dönemlerde bir hayli arttı. Birçok kiracıya tahliye ihtarnamesi yollandı. Emlakçıların komisyon almak için ev sahipleri ile anlaşıp kiracıları mağdur etmesi ve bile isteyerek olarak kira fiyatlarını yükseltmesi yüzünden ev sahipleriyle kiracılar mahkemelik olma yoluna girdi.

EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER

Avukat Sinan Bora, konuya dair şunları söyledi; “Evin ihtiyaç nedeni ile tahliye edilmesi durumunda Türk Borçlar Kanunu’nun 355. hükmü gereği, evin eski kiracıdan başkasına kiralanması 3 yıl süre ile yasaklanmıştır. Bu gibi hallerde ev sahipleri eski kiracısına, son yıl aldığı 1 yıllık kira bedelinden az olmayacak şekilde tazminat öder.

Bunların yanında Türk Ceza Kanunu'nun 237. maddesinde düzenlenen fiyatları etkileme suçu da oluşuyor. Kiracılar kendilerinden yüksek zam isteyen ev sahipleri ve emlakçılar hakkında suç duyurusunda bulunabilir” diye konuştu. Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkması için genelde sözlü ikna etmeye çalıştığını dile getiren Avukat Mustafa Oruç; “Sözlü bildirim ile kira sözleşmesi feshedilemez. İhtarname şart. Bunda da sözleşmeyi hangi nedenle iptal edildiğini açık şekilde belirtmesi gerek” dedi.

Kredi çekecekler aman dikkat! İşte faiz indirimi sonrası Merkez Bankası kararı!

Gazprom’dan doğalgaz vanasını kapatıyor! İşte detaylar!

Mevduat hareketleri dikkat çekmeye başladı! Uzmanlar uyardı! İşte detaylar!