Ev sahibinin kiracıya karşı sorumlulukları!
Kiracının nasıl ev sahibine karşı nasıl yükümlülükleri varsa gayrimenkul sahibinin de satış esnasında ve sonrasında kiracısına karşı bazı yükümlülükleri oluyor. Bu yükümlülükler nelerdir? İşte, ev sahibinin kiracıya karşı sorumlulukları!
Ev sahibinin kiracıya karşı sorumlulukları!
Kiracının nasıl ev sahibine karşı sorumlulukları varsa ev sahibininde kiracısına karşı bazı sorumululukları oluyor. Taşınmaz sahibinin satış esnasında ve sonrasında kiracısına karşı bazı sorumlulukları oluyor. Ev sahibi kiracısının ev ile ilgili istekleri üzerinden çok zaman geçmeden birde ücreti kendi vermek şartıyla yerine getirmek zorunda.
Ev sahibi kiracıya ev ile ilgili yanlış bilgi verdiyse bu satış geeçersiz sayılabiliyor. Bu konuyla ilgili açıklama Borçlar Kanunu'nun 221. maddesinde yapılıyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor.
Sorumsuzluk anlaşması
MADDE 221- Satıcı satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, ayıptan sorumluluğunu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
Ev sahibinin kiracıya karşı sorumlulukları!
-Kiraya veren, birlikte kiralanmış taşınır şeyler varsa bunlar da içinde olmak üzere, kiralananı, sözleşmenin amacına uygun biçimde kullanılmaya ve işletilmeye elverişli bir durumda kiracıya teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurması gerekiyor.
- Kiraya veren, kira süresi içinde yapılması zorunlu olan esaslı onarımları, kiracı tarafından bildirilir bildirilmez, gideri kendisine ait olmak üzere yapması gerekiyor.
Ev sahibinin kirascısına gayrimenkul ile ilgili yanlış bilgi vermemesi gerekiyor. Ev sahibi kiracısına, kiraya verdiği taşınmaz ile ilgili yanıltıcı bilgi vermiş veya malı ayıplı teslim etmiş ise kiracının sözleşmeyi feshedip tahliye hakkı olduğu gibi yeni kanunda bu ayıp nedeniyle kiracının kira bedelinin indirilmesini talep hakkı da getiriliyor. Yani ev sahibi yüksek kiraya verdiği bir taşınmazda daha önce söylemediği bir eksiklikten dolayı kira bedelinin düşürülmesine razı olacaktır.
Ev sahibi ve kiracının ödenmesi gereken damga vergisini iki tarafın eşit şekilde ödemesi gerekiyor. Eskiden var olan damga pulu uygulaması kaldırıldıktan sonra artık damga vergisi ödeniyor. Kira sözleşmesi imzalanır imzalanmaz damga vergisi de ikiye bölünerek yatırılmalıdır.
Kiracı sözleşmeyi nasıl fesheder?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com