02 / 05 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Artık 4 katı ücret alınacak!

Ev sahipleri dikkat! Artık 4 katı ücret alınacak!

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada tapu harcı ve emlak vergisi konusunda artışların yaşanacağını dile getirerek, önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...



2024 yılının başlamasıyla birlikte tapu ve emlak vergisinde yeni bir dönem de resmen başladı. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapu harcı ve emlak vergisi konusunda artışların yaşanacağını vurguladı.

Yaptığı açıklamada 2022 yılında tüm gayrimenkul türlerinde 3 milyon 434 bin gayrimenkul satışının yapıldığını, fakat 2023 yılında söz konusu bu rakamın yaklaşık yüzde 14 azalışla 2 milyon 949 bin satışa düştüğünü dile getiren Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapu harcı gelirinin ise hedeflenenin üzerine artarak 60 milyar 59 milyon seviyesine ulaştığını belirtti.

Ev sahipleri dikkat! Artık 4 katı ücret alınacak!

MASRAFLAR ARTACAK MI?

Söz konusu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2023 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 şeklinde belirlendiğini dile getiren Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı söz konusu bu durumun tapu harcı ve emlak vergisi masraflarına yansıyacağını söyledi.

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul'da sadece bir satış işleminden alınan döner sermaye ücretinin 1297,5 TL'den 2 bin 55 TL'ye çıktığını altını çizerek, 2024 yılında ise tapu masraflarının artacağını belirtti.

ARTIK 4 KATI ÜCRET ALINACAK

Yeniçağ'da yer alan habere göre yaptığı açıklamada ayrıca konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada emlak vergilerinin 2024 yılında yüzde 29,23 oranında artırılarak hesaplanacağını kaydeden Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı söz konusu bu iki değişiklik nedeniyle tapu işlemlerinin masraflarının arttığını söyledi.

Açıklamasında döner sermaye bedellerinin şehirlere ve yöresel katsayılarının işlem türlerine göre değişiklik gösterdiğine de değinen Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bazı işletmelerde 2 kat bazı işletmelerde 4 kat alınan ücretlere de değindi.

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ayrıca 2023 yılında döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilip fakat işlemlerle ilgili olarak 31 Ocak 2024 tarihine kadar başvuru yapılması halinde hizmet bedeli farkı tahsil edilmeden işlemlerin sonuçlandırılacağını da sözlerine ekledi.

 

2024'te konut fiyatları düşecek mi? 

AK Parti'nin İstanbul adayı resmen Murat Kurum oldu!

Konut kiralamada 'kimlik bildirimi' dönemi! Emniyet görevlileri denetimlere başladı!


Geri Dön