Kent Haberleri

Ev sahipleri dikkat! Boşuna ödemiş olabilirsiniz! 5 senelik geri ödeme yapılıyor!

İstanbul'da evi olanlar için önemli bir haber: Bakırköy, Maltepe, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Bağcılar, Esenler, Avcılar veya diğer ilçelerde ikamet edenler 5 yıl boyunca ödeme alabilirler. Ancak, emlak vergisi ödeme zorunluluğu olmayan kişilerin vergi ödemesi yapması halinde ödedikleri miktarı geri alabilme hakları bulunuyor

Türkiye'de emlak vergisi ödemeleri yılda iki kez, mart, nisan, mayıs ve kasım aylarında yapılıyor. Ancak, emlak vergisi ödeme zorunluluğu olmayan kişilerin vergi ödemesi yapması halinde ödedikleri miktarı geri alabilme hakları bulunuyor.

2023 yılında da tapu sahipleri emlak vergisi ödemelerini yapmakla yükümlü olacaklar. Emlak vergisi ödemelerinin bu sene için belirlenen tarihleri ise yaklaşıyor. Türkiye genelinde taşınır veya taşınmaz tapusu olan vatandaşların emlak vergisi ilk taksit ödemeleri, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılması gerekiyor. Her yıl iki taksit halinde ödenen emlak vergisi, bu yıl bahar döneminde yapılacak olan ilk taksit ile başlayacak.

 

İSTANBUL’DA GERİ ÖDEME ALMAK İSTEYENLER!

İstanbul'da konut sahipleri, emlak vergisi ödemeleri için taksitlendirme imkanından yararlanabiliyor. Ancak emekli maaşı olanlar, sadece bir evi olan ev hanımları veya işsiz kalanlar, ve muaf tutulan vatandaşlar için ödeme yapmak zorunda değiller. Hatta muaf oldukları halde ödeme yapan vatandaşlar, bağlı oldukları belediyeye dilekçe ile başvurarak 5 yıllık ödemelerini geri alabiliyorlar.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi türüdür. Bu vergi, mülk üzerinden oransal olarak alınır. Her yıl emlak vergisi tutarı değişmektedir. Yılda iki defa ve genellikle Mayıs ve Kasım aylarında taksitlendirme yapılır. İki taksit yerine tek seferde de ödeyebilirsiniz. Mülk sahibi tarafından ödense de mülk sahibi yoksa arsa veya binanın tahsis edildiği kişiler de bu vergiyi ödeyebilir.

Yeni bir mülk atın aldıysanız, emlak vergisi ödeyebilmek için emlak beyanında bulunmalısınız. Bu işlem, “Tapu Taşınmaz Beyan” olarak adlandırılır. Belediyelerden ya da e-Devlet’ten işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru yapabilmek için ise belirli belgelere sahip olmanız gerekmektedir. Bunlar; nüfus cüzdanı fotokopiniz, bina ruhsatınız, yapı kullanma izin belgesi fotokopisi ve emlak bildirim formudur.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Her yıl tapu sahiplerinin ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisi, bina ve arsa sahiplerinin dikkatle takip ettiği bir vergi türüdür. Emlak vergisi ödeme işlemi, mülkün bulunduğu belediyeye göre değişiklik gösterir ve bazı belediyeler online ödeme imkanı sunarken bazıları bu hizmeti sağlamaz. Bu nedenle, vergi ödemesi yapacak olanların belediyenin web sitesini ziyaret ederek veya doğrudan belediyeye başvurarak ödeme işlemini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Marmara Denizi'nde Tehlike: Korkutan deprem riski!
Finans Uzmanı Murat Özsoy krediye erişmenin gizli kodunu açıkladı!
Ramazana özel çılgın indirimler! 5 litre ayçiçek yağı fiyatını görenler kapıda kuyruk oluşturdu! Fiyatı aniden düştü!