Kira

Ev sahipleri dikkat: Fahiş kira isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis geliyor! 

Kira Kanunu düzenlemesi, Yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un önündeki en acil kanun taslaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Düzenleme ile konutunu fahiş fiyata kiraya veren konut sahipleri 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanacak. İşte ayrıntılar... Meclis'e sunulması planlanan ‘Kira Kanunu’ taslağı ise ilk defa fahiş kirayı suç haline getiriyor

Konut kiralarına yüzde 25 sınırı getiren düzenleme 1 Temmuz tarihinde sona eriyor. Meclis'e sunulması planlanan ‘Kira Kanunu’ taslağı ise ilk defa fahiş kirayı suç haline getiriyor.

Bu kapsamda, konutunu fahiş fiyatla kiraya veren mülk sahiplerinin için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanması öngörülüyor. 

Hürriyet'ten Oya Armutçu, bugünkü köşesinde kira ile ilgili merak edilenleri Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan ile konuştu. 

Ev sahipleri dikkat: Fahiş kira isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis geliyor!

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki tartışmalar gün geçtikçe büyüyor. Konut kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin 1 sene daha uzatılması gündemdeyken; kiracılar düzenlemenin 1 Temmuz’dan önce yasalaşmasını istiyor. 

Ev sahipleri ise, kiralarının piyasanın çok altında kalması sebebiyle duruma tepki göstermeyi sürdürüyor. Bu doğrultuda ev sahipleri de haklarını koruyan adil bir düzenleme gelmesini talep ediyor. Ayrıca iş yeri sahipleri de işyerlerinin kiralarına sınır getirilmesini talep ediyor. 

Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan, ekonomik bir suça tutuklu yargılamayı sağlayacak şekilde hürriyeti bağlayıcı ceza vermenin hukuka uygun olup olmadığını değerlendirdi. 

Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan, konuya ilişkin açıklamasında "Yeni düzenlemelerle fahiş kira artışının suç haline getirilmesi ve özgürlüğü bağlayıcı ceza yaptırımına tabi tutulması hukuka aykırı olacaktır. Nitekim bu durumda da belirlilik ilkesi ihlal edilmiş olacaktır" ifadelerine yer verdi ve Anayasa’nın 2. Maddesi’nde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden birinin belirlilik olduğunu söyledi. 

Belirlilik ilkesi, yasal düzenlemelerin herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer kalmayacak şekilde açık, anlaşılır, net ve uygulanabilir olmasını gerektirdiğini aktaran Murat Tezcan, "Ayrıca düzenleme hukuki güvenlik ilkesinin de ihlaline neden olacaktır" diye konuştu. 

Tezcan, rayiç kira bedellerinin bölgeden bölgeye değişmesi sebebiyle fahiş kira artışının suç haline getirilmesinin, hukuki belirlilik ve güvenlik ilkelerine aykırı olacağını vurguladı. 

Kiraya bölgesel bazda tavan getirilmesinin kira sorununu çözüp çözmeyeceğine de ilişkin de açıklamalarda bulunan Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan, Kira artış oranlarına getirilen sınırın geçici madde ile düzenlendiğini belirtti. 

Tezcan, bahsedildiği gibi formüllerin uygulanmasının ev kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan geçici maddenin kalıcı olarak uygulanmasına ve mülkiyet hakkının özüne dokunan ağır ihlallere neden olacağının altını çizdi. 

Konutunu boş tutmak pahasına kiraya vermekten kaçınan mülk sahiplerinin sayısının azımdanmayacak kadar çok olduğuna vurgu yapan Murat Tezcan, "Tahliye davalarındaki artış oranlarını düşünürsek bu tür formüllerin kira uyuşmazlıklarını çözmeyeceği anlaşılmaktadır" açıklamasında bulundu. 

Ev sahipleri dikkat: Fahiş kira isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis geliyor!

Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan, "Ankara’da alışveriş merkezi içinde lüks bir sitede iki artı 1 konutum var. İki yıldır kirada. Emekli maaşım dışında bu kira ile geçiniyorum. Üst kat iki ay önce 20 bin TL'ye kiraya verildi. Benim kiram 3bin 500 lirada kaldı" diyen bir okuyucunun sorusunu da yanıtladı. Okuyucu, Ağustos ayında kira kontratının süresinin dolduğunu belirterek, yine yüzde 25 artış uygulanmasının hakkaniyetli olup olmadığını sordu. 

Murat Tezcan, söz konusu soruya verdiği yanıtta "Konutlar bakımından kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınıra ilişkin yasal düzenlemenin süresinin uzatılması hakkaniyete uygun olmayacaktır. Bahse konu düzenleme kira gelirlerinin, vergiler ve enflasyon karşısında erimesine ve ev sahiplerinin gelir kaynaklarını neredeyse kaybetmelerine neden olmaktadır" açıklamasında bulundu ve bu düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesinin ev sahipleri için haksız sonuçlar oluşturduğunu vurguladı. 

"Nitekim Anayasa Mahkemesi 2001 yılı için yıllık yüzde 10 kira artış oranı sınırlamasına ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etmişti" diyen Tezcan, kira artış oranının sınırlanmasına ilişkin düzenlenen geçici maddenin süresinin uzatılmasının, mülkiyet hakkının özüne dokunacak ölçüsüz bir müdahale olacağından hukuka aykırı olacağının altını çizdi. 

Kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının da 1 Eylül'de başlayacağı belirtildi. Avukat Tezcan, bu konu ile ilgili de konuştu ve bu formülün çözüm olup olmayacağını değerlendirdi. 

Konuya ilişkin "Uygulamada zorunlu arabuluculuğa tabi birçok uyuşmazlığın ne yazık ki anlaşamama ile sonuçlandığını görüyoruz" açıklamasında bulunan Tezcan, tarafların uzlaşma zemininden uzak olmalarının ve tekliflere kapalı bir şekilde görüşmelere katılmalarının kira uyuşmazlıklarını çözmeyeceğinin altını çizdi.