Ekonomi

Ev sahipleri dikkat! Kira gelirlerinde istisna tutarı artırıldı. İşte 2023 yılında vergiden muaf tutulacak tutar

2022 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü kira geliri elde edenlerin gelir vergisi beyanı için özel bir çalışma başlatmış binlerce kişiyi mercek altına almıştı. Kira gelirinde 2022 yılında 9500 lira olan istisna tutarı yükseltildi. İşte o rakam...

Gelir Vergisi Kanununda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ilişkin tutarlar ile basit usulde vergilendirmeye ilişkin had ve tutarlar 2023 yılı için yeniden belirlendi.

Kira gelirlerinde 9 bin 500 lira olan istisna tutarı, 2023 yılı için 21 bin liraya çıkarıldı.

Gelir Vergisi Kanununda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ilişkin tutarlar ile basit usulde vergilendirmeye ilişkin had ve tutarlar 2023 yılı yeniden belirlendi.

2022 yılında kira gelirlerindeki 9 bin 500 lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece 2023 yılında elde edilen toplam kira gelirlerinin 21 bin liralık kısmı vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde ise gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek.

Değer artış kazançlarındaki 25 bin lira olan istisna tutarı ise 55 bin lira olarak belirlendi. Sahip olunan gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıldan önce satılması halinde, bu satış nedeniyle elde edilen kazançlar değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor. 2023 yılında elde edilen değer artış kazancının 55 bin lirayı aşması halinde, gelir vergisi beyannamesi verilecek ancak 55 bin liralık bölümü istisna olacak beyan edilen gelirden düşülecek.

Arızi kazançlarda 2022 yılında 58 bin lira istisna tutarı, 129 bin liraya çıkarıldı. Arızi olarak yapılan bir danışmanlık hizmetinden 2023 yılında elde edilen ve istisna tutarı olan 129 bin lirayı geçmeyen kazançlar vergiye tabi olmayacak.

Tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı ise 3 bin 800 liradan, 8 bin 400 liraya çıktı.

Bazı hallerde basit usule tabi mükelleflere kiralanan iş yerlerinden elde edilen kira gelirlerinde tevkifat yapılmıyor. 2023 yılında elde edilen ve tevkifat ve istisnaya konu olmayan bu gelirlerin 8 bin 400 lirayı aşmaması halinde gelir vergisi  beyannamesi verilmeyecek.

Yeni düzenleme ile gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde kullanılan binek otomobillerin kiralık olması durumunda ödenen aylık kira tutarı ile işletmeye kayıtlı binek otomobillerinin amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli ile ilgili indirim tutarları da yükseltildi. Yapılan düzenlemeyle, binek otomobiller için ödenen aylık kira gideri 8 bin liradan 17 bin liraya, amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli sınırı da 430 bin liradan 950 bin liraya yükseltildi.

Konut almak mı? Kiracı almak mı? Hangisi daha avantajlı?

Kadınların ve gençlerin ilgisi arttı! 50 bin lirası 100 bin lirası olan borsaya yatırdı!

Bilerek ya da bilmeyerek banka hesabını başkasına kullandıranlar dikkat!