26 / 06 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız 1 yıllık kontrat ile 12 yıl oturabilir!

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız 1 yıllık kontrat ile 12 yıl oturabilir!

Pek çok ev sahibi kiracısıyla yaşadığı sorunlar nedeniyle evini tahliye etmek isterken, şaşırtıcı bir sonuçla karşılaşıyor. Sözleşme 1 yıllık olsa bile kiracı gerekli bir neden olmadan 12 yıl boyunca tahliye edilemiyor. 



Geçtiğimiz senelerde fahiş rakamlara ulaşan konut kiraları için hükümet tarafından yüzde 25 zam sınırı uygulaması hayata geçirilmişti. Fahiş rakamların önüne geçilmesi amacıyla uygulanan bu sınırlama, ev sahipleri ile kiracılar arasında bazı sorunlara neden oldu.

Ev sahipleri 2 senedir yürürlükte olan yüzde 25 zam sınırı nedeniyle evlerinin gerçek kira bedellerini alamadıklarını belirtirken, kiracılar da kiralık ev bulamadıklarını söylüyor. 

Pek çok ev sahibi yüzde 25 zam sınırı nedeniyle evlerini tahliye etmek isterken, ne yazık ki kira hukuku nezdinde haklı bir sebep olmaması hâlinde kiracıyı 12 yıldan önce çıkaramıyor. 

Avukat Esat Özel X hesabı https://x.com/turk_avukat/ üzerinden yaptığı paylaşımda Kira sözleşmesinin 1 yıllık yapılmış olması, sene sonunda kiracının çıkarılabileceği anlamına gelmeyeceğini belirtti. Esat Özel paylaşımında " Kira hukuku nezdinde haklı bir sebep olmaması hâlinde kiracının 12 yıldan  (1+10+1) önce çıkarılması mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Avukat Esat Özel'in paylaşımı şu şekilde:

Kira sözleşmesinin 1 yıllık yapılmış olması, sene sonunda kiracının çıkarılabileceği anlamına gelmez. Kira hukuku nezdinde haklı bir sebep olmaması hâlinde kiracının 12 yıldan  (1+10+1) önce çıkarılması mümkün değildir. (1/6)

Zira sözleşme süresinin bitmesi, ev sahibine kiracıyı çıkarma hakkı vermez. Haklı bir nedenin olmaması hâlinde, kiracıyı tahliye etme imkânı bulunmamaktadır. (Tahliye taahhüdü varsa elbette ki çıkarılabilir.) (2/6)

Genellikle ev kiraladıklarında/tuttuklarında çoğu zaman avukatta danışmadan matbu bir kira sözleşmesi yapılır. Bu sözleşmenin üzerinde yazan süre sebebiyle her iki taraf da çoğunlukla yanılır. (3/6)


Kira sözleşmesinin bittiğini, evden çıkmak zorunda olduğunuzu söyleyen ev sahibinin söylediklerini dikkate almayınız. Elbette ki empati yapıp tartışmadan, orta yolu bulmaya çalışabilirsiniz ama haklarınızı göz önünde bulundurarak ve bilerek hareket ediniz.. (4/6)

Tahliye taahhüdünün olması hâlinde tahliye taahhüdü ile kiracının çıkarılması mümkündür.
(kira sözleşmesi ile aynı günde alınırsa geçersizdir.) (5/6)


Avukat Esat Özel'in paylaşımına ev sahiplerinden yorumlar da gecikmedi. İşte o yorumlar...

Emlak Konut GYO'dan dev kampanya geliyor: Projelerde faiz 1.30'a kadar düşecek, vade 72 ay olacak!

Temmuz 2024 emekli zammında son dakika! En düşük emekli maaşı 13 bin 146 TL'ye çıkıyor!

Emlakçılardan kayıt dışılığa önlem önerisi geldi: Bir kereye mahsus istisna istiyorlar!


Geri Dön