28 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Konut sigortası ve DASK arasındaki fark nedir?

Ev sahipleri dikkat! Konut sigortası ve DASK arasındaki fark nedir?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından pek çok ev sahibi de DASK ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki Konut sigortası ve DASK arasındaki fark nedir?



6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından pek çok ev sahibi de DASK ile ilgili detaylar ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı.

Konut sigortası ve DASK arasındaki farklar pek çok kişi merak ediliyor. İki sigorta arasındaki fark kapsamları olarak belirtiliyor. DASK, deprem gibi afetler sonucunda söz konusu binada meydana gelen zararları karşılarken, konut sigortası ise hem yapıda oluşan zararları hem de evin içerisindeki eşyaların zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkmış olan zararları karşılıyor. Bu nedenle konut sigortası, DASK ile kıyaslandığınca çok daha kapsamlı ve avantajlı olarak görülebilir.

DASK YAPILMADAN KONUT SİGORTASI YAPILIR MI?

DASK yaptırmadan konut sigortası yapılamaz. Eğer bir konutta DASK yoksa o konutların tapu konusunda da pek çok işlemi kısıtlanır. Yapılan bu kısıtlanmalar nedeniyle de DASK olmayan bir konuta konut sigortası yapılamaz.

Ev sahipleri dikkat! Konut sigortası ve DASK arasındaki fark nedir?


HEM DASK HEM DE KONUT SİGORTASI VARSA

Paylaşılan bilgilere göre hem DASK hem de konut sigortası olan konutlarda meydana gelen zarar her iki sigorta çeşidi tarafından da karşılanabilir. 

Deprem gibi çok fazla yıkıcı etkilere sahip olan afet hallerinde DASK, söz konusu olan konutun bulunduğu yapının görmüş olduğu zararı karşılarken konut sigortası da daha çok konutun içinde bulunan eşyaların zararlarını karşılar. Fakat söz konusu zararın ne ölçüde karşılanacağı ve hangi sigorta tarafından daha fazla karşılanacağı, poliçe ödemesine göre değişiklik gösterebilir.

KONUT SİGORTASI DEPREMİ KAPSAR MI?

Kiracılar tarafından da yaptırılabilen konut sigortası deprem de dahil olacak şekilde yangın ve hırsızlık gibi pek çok olumsuz durum nedeniyle oluşacak zararı karşılayabilir. Söz konusu bu zararın ne derecede karşılanacağı poliçe ödemesine ve beşerî olaylarda olayın yaşanma şekline bağlı şekilde değişiklik gösterebilir. Fakat mutlak suretle herhangi bir deprem durumunda konut sigortası tarafından zararın belirli bir bölümü karşılanır.

KONUT SİGORTASI YAPTIRMAK ZORUNLU MU?

Konut sigortası yaptırmak için herhangi bir zorunluluk bulunmaz. DASK bazı yaptırımlar nedeniyle pek çok konut sahibi için zorunlu duruma gelmiş olsa bile konut sigortasında durum bu şekilde değildir. Verilen detaylara göre konut sigortası, mülk sahibinin isteği doğrultusunda yaptırılır ve mülk sahibi bu sigortayı yapmak istemezse konu ile ilgili olarak herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmaz. Fakat Türkiye gibi aktif fay hatlarının bulunduğu ülkelerde konut sigortası, maddi açıdan çok büyük avantajlar sağlar. Eğer depremden sonra binanız ve eviniz hasar görürse zorunlu DASK ile binadaki hasarı karşılayabilmeniz mümkün olur fakat konut sigortanız yoksa evdeki eşyalarla ilgili herhangi bir ödeme alamazsınız. Bu nedenle, mülk sahiplerinin konut sigortası yaptırma konusuna olumlu yaklaşması gerekir.

Çeşme'de hazine arazisine kaçak inşaat yapıldı!

Ev sahipleri ile kiracıların bitmeyen tahliye tartışması: Bu 4 maddeye aman dikkat!

Motorin 44 TL'yi aştı, tarihi zirveyi gördü! Bir yılda 40 kere zam gelen motorin fiyatları hangi ilde kaç TL? 

 


Geri Dön