22 / 11 / 2024
fuzul

Ev sahipleri dikkat! Öğrenciye ve bekara ev vermeyene 95 bin 529 TL ceza!

Ev sahipleri dikkat! Öğrenciye ve bekara ev vermeyene 95 bin 529 TL ceza!

Avukat Tarık Çakmak resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda birden "Öğrenci ve bekar bireylere kiraya verilmeyecektir." şeklindeki kiralık konut ilanı sebebiyle internet sitesi ve kiraya veren aleyhine toplam 95 bin 529 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini söyledi.





Yargıdaki kira anlaşmazlıkları başvuruları rekor artış gösterirken, Ekol TV muhabirleri de bekar ve öğrenci olarak ev aradı ve olumsuz cevaplarla karşılaştı.

Ev sahibi ve kiracı paylaşımlarıyla dikkat çeken Avukat Tarık Çakmak resmi X hesabı https://x.com/avtarikcakmak üzerinden yaptığı paylaşımda  Ekol TV’nin “Bekara öğrenciye ev yok” başlıklı haberini alıntıladı.

Tarık Çakmak paylaşımında "Öğrenci ve bekar bireylere kiraya verilmeyecektir." şeklindeki kiralık konut ilanı sebebiyle internet sitesi ve kiraya veren aleyhine toplam 95.529 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini söyledi.

Avukat Tarık Çakmak'ın paylaşımı şu şekilde:

Konut Kiralama - Ayrımcılık Yasağı

"Öğrenci ve bekar bireylere kiraya verilmeyecektir." şeklindeki kiralık konut ilanı sebebiyle internet sitesi ve kiraya veren aleyhine toplam 95.529 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

TİHEK
02.03.2023 T
2023/229 K


 Kiralık konut ilanlarında yer verilen “kriterler” de dahil olmak üzere, bir konutu kiralamak, hakkında bilgi almak isteyenler aleyhine, kiralama süreçlerinin hiçbir aşamasında ev sahipleri ya da yetkilendirilmiş kişiler tarafından ayrımcılık yapılamayacağı 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu ile hüküm altına alınmıştır.


 İşbu Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır. İlanlarda ya da konut kiralamaya ilişkin görüşmeler sırasında:

-Bekârlara ya da öğrencilere kiralama yapılmayacağı,

-Bekâr olması halinde yalnızca kadın kiracı adayları ile görüşüleceği,

-Yalnızca yabancı uyruklu kişilere kiralama yapılacağı,

-Belli bir meslek grubuna kiralama yapılmayacağı gibi ifadeler kullanılması ayrımcılık yasağına aykırılık teşkil etmektedir.


Konut kiralama sürecinde ayrımcılığa maruz kaldığını iddia eden kişi;

1. İlgili tarafa yazılı başvuruda bulunarak kiralama sürecinde hangi sebeple ayrımcılığa maruz kaldığını açıklamalı ve mevzuata aykırılığın giderilmesini talep etmelidir. 

2. Bu talebin reddedilmesi ya da otuz gün içinde cevap verilmemesi halinde ise; Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurulabilir. Başvurunun illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla ya da e-devlet uygulaması üzerinden online olarak yapılması mümkündür. 

3. Kurul tarafından ayrımcılık yasağının ihlal edildiği tespit edilirse; ilgililer hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.

4. Kurul inceleme sürecinde suç teşkil eden insan hakları veya ayrımcılık yasağı ihlallerini tespit ettiği takdirde, bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunmaktadır.

5. Ayrımcılığa maruz kalan kişinin, genel hükümlere göre dava açarak tazminat talebinde bulunması da mümkündür.

Konut fiyatlarındaki artış yatırımcıların tercihini değiştirdi! 1+0 ve 1+1'lere talep arttı!

TOKİ o proje için teslim müjdesi verdi, paylaşıma vatandaşlardan İlkevim Arsa ve yüksek taksit yorumları gecikmedi

İnşaat mühendisleri sordu: İnşaat sektöründe son durum nedir? Ödemeler zamanında yapılıyor mu?


Geri Dön