Ev sahipleri dikkat! Tahliye taahhüdü ve icra takibinde kritik detay ortaya çıktı! Hangi durumda tahliye davası açılmaz?
Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim mahkemelere taşınmaya devam ediyor. Ev sahipleri kiracılarını tahliye etmek istemesi üzerine kiracı bu karara itiraz hakkı bulunuyor. Peki tahliye taahhüdü süreci nasıl ilerliyor, neye dikkat edilmeli?
Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması milyonlarca ev sahibini mağdur etti. Bu düzenleme 1 Temmuz'da soan ererken, ev sahipleri ve kiracılar tahliye tahhüdü konusunu merak ediyor. Kiracı tahliye taahhüdü ile ev sahibine karşı taşınmazı belirli bir tarihte tahliye edeceğini bildirerek bunu taahhüt etmekte.
Ev sahibi de evin tahliyesi için bu taahhüdü kullanmakta. Bu süreç kiracının reddetmesi üzerine uzayabiliyor. İşte tam bu durumda ev sahibi mağduriyeti başlamış oluyor. Peki tahliye taahhüdü ile icra takibinde dikkat edilmesi gerekenler neler? Avukat Tarık Çakmak sosyal medya hesabı X'ten önemli açıklamalarda bulundu. İşte o paylaşım....
Av.Tarık Çakmak@avtarikcakmak
TAHLİYE TAAHHÜDÜ - İCRA TAKİBİ
Borçlunun tahliye emrine itirazı üzerine sulh hukuk mahkemesinden itirazın iptali ve tahliye ilamı alındıktan sonra aynı takip dosyası üzerinden tahliye işlemine devam edilemez.
Yargıtay 12. HD
2008/13801 E
2008/17341 K
Tahliye taahhüdüne dayalı taşınmazların ilamsız takibinde, borçlnun örnek 14 no'lu tahliye emrine itiraz üzerine duran takibe devam edilebilmesi için kiraya verenin İİK'nun 275,I fıkrası hükmüne göre icra mahkemesinden, kiracının itirazının kaldırılmasını istemek zorundadır. Ancak kiraya veren, icra mahkemesinden itirazın kaldırlımasını istemek zorunda olmayıp, sulh hukuk mahkemesinde de tahliye davası açabilir.
Sulh mahkemesinden alacağı tahliye ilamını İİK'nun 26.maddesi uyarınca ilamlı icra yolu ile ayrı bir takip yapabilir. İİK'nun 269/d ve 274/son maddelerinde aynı Kanun'un 67.maddesine gönderme olmadığından sulh hukuk mahkemesinde itirazın iptali ve tahliye davası açılamaz ve bu dava sonucunda alınacak ilamla, ilamsız tahliye takibine devam edilemez.
Sulh hukuk mahkemelerinden verilen itirazın iptali ve tahliye ilamları, ilamlı icra yolu ile takibe konabilir ve borçluya İİK'nun 26.maddesine göre icra emri çıkarılmak sureti ile ilamın infazı istenebilir.
Somut olayda ise, tahliye taahhüdüne dayalı taşınmazların ilamsız tahliye yolu ile takip başlatıldığı, borçlunun örnek 14 no'lu tahliye emrine itirazı üzerine sulh hukuk mahkemesinden itirazın iptali ve tahliye ilamı alınarak takibe devam edildiği ve aynı takip dosyası üzerinden tahliye işleminin gerçekleştirildiği görülmektedir.
Yukarıda açıklanan ilkelere göre taşınmazın tahliye işlemi usul ve kanuna aykırı olduğundan şikayetin kabulü yerine reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
Kiracılar dikkat! Komşusuna gereken saygıyı göstermeyen tahliye edilecek!
|