26 / 06 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Tapuda yapılmaması gereken detay...

Ev sahipleri dikkat! Tapuda yapılmaması gereken detay...

Tapu işlemleri ile ilgili gerçekleşen uygulamalar kapsamında zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor. Buna göre, özellikle de tapu harcı meselesinde dikkatli olmayanlar evlerinden olabilirler.



Türkiye’de gayrimenkul sahipleri için çok riskli bir durumlar yer almaktadır. Genellikle tapuda daha az masraf ödemek için gayrimenkullerin değerleri tam olarak bildirilmiyor. Bu durum da yeni yeni sorunların doğmasına neden oluyor. Bu sorunlarla karşılaşanlar ise yaptıklarına pişman oluyorlar. Gayrimenkullerini bile kaybetme noktasına gelenler bir miktar daha az masraf ödemek için tüm varlıklarından olabiliyorlar.

TAPU HARCI NE KADAR?

Bir ev satın almak isteyenler karşı taraf ile anlaşma yaparak bu satış işlemini tamamlayabiliyorlar. Satış yolu ile yapılacak olan tapu devirlerinde satış bedelinin yüzde 4’ü tapu harcı olarak tahsil ediliyor. Bunun da yarısını alıcı, diğer yarısını da satıcı ödüyor. Taraflar eğer anlaşmışlarsa tapu harcını bir tarafın ödemesi de mümkün oluyor. 1 Milyon TL’lik satış değeri olan konut için 40.000 Türk Lirası tapu harcı ödemesi yapılması gerekiyor.

Ev sahipleri dikkat! Tapuda yapılmaması gereken detay...

SATIŞ BEDELİ DÜŞÜK GÖSTERİLİRSE NE OLUR?

Tapuda konut satış bedeli genellikle düşük gösteriliyor. usakgundem.com2da yer alan içeriğe göre; Rayiç bedel yerine belediye vergi değeri tapuda gösteriliyor. Bu da çok ciddi farkın ortaya çıkması anlamına geliyor. Arada 5-6 kat fark bulunurken ilk başta az tapu harcı ödendiği için kar elde edildiği düşünülüyor. Fakat işin aslı hiç de öyle olmuyor.

Tapuda satış değeri düşük gösterildiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı bunu kolay bir şekilde tespit edebiliyor. Banka hareketleri, konut kredisi kullanımı ve diğer bazı parametreler ile satış değerinin çok daha fazla olduğu görülebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı bu tespiti yaptıktan sonra ise cezaları yağdırmaya başlıyor.

Öncelikle ödenmeyen tapu harcı bedeli faizi ile tahsil ediliyor. 1 Milyon Türk Lirası gösterilen ev 5 Milyon TL’ye satılmışsa arada kalan 4 Milyon TL için de tapu harcı yeniden hesaplanıyor. Böylece bir anda 160.000 TL tutarında borç çıkıyor. Bununla da kalmıyor bu borca gecikme zammı uygulanıyor. Aylık yüzde 4,5, senelik yüzde 54 gecikme zammı uygulanarak borç biraz daha artıyor. Tapu işleminin üzerinden çok zaman geçmişe bu borç gecikme zammı ile katlanıyor.

Tapuda satış değerinin düşük gösterilmesi devletin vergi kaybına neden olduğu için bir de vergi cezası kesiliyor. Bu da toplam borcun yüzde 25’ine denk geliyor. Böylece ödenmesi gereken toplam tutar daha da artıyor. Bu şekilde iş vatandaşın evinin elinden alınmasına gidebiliyor. Bundan dolayı tapuya satış değeri bildirilirken gerçek tutarın bildirilmesi her zaman kazançlı çıkılmasını da sağlamaktadır.

Kira sözleşmesinde imzaya dikkat! Konutu görmeden imza atmayın!

3 soruda kira artış oranı Haziran 2024! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Kiracılar, kira sözleşmesi yaparken dikkat! Tahliye taahhütnamesinde kritik ayrıntı! Geçersiz sayılır...

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Kiracı boşanması durumunda kira sözleşmesi nasıl işler?


Geri Dön