16 / 07 / 2024

Ev sahipleri kiracılardan maaş bordrosu ve sabıka kaydı istiyor! Bu talepler yasal mı?

Ev sahipleri kiracılardan maaş bordrosu ve sabıka kaydı istiyor! Bu talepler yasal mı?

Ev sahipleri evlerini kiraya vermeden önce kiracılardan maaş bordrosu ve sabıka kaydı istemeye başladı. Peki bu talepler yasal mı?



Ev sahipleri kiracılardan, maaş bordrosu ve sabıka kaydı gibi belgeler istemeye başladı. Bu talepler kiralık ev ilanlarında dikkat çekici boyutlara taşırken kiracılar şaşkına döndü.

BU TALEPLER YASAL MI?

Hukukçulara göre, ev sahiplerinin bu tarz talepleri normal olduğu fakat hukuka aykırı taleplerin de olduğuna dikkat çekildi. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Kiracısını tercih ederken belli bir memuriyet kriteri araması veya herhangi bir çalışma kriteri araması veya birtakım ekonomik belgeler talep herhangi bir şekilde bir hukuka aykırılık yoktur.” dedi. Kiraz, ayrıcı ve bölücü bir ifadenin hiçbir şekilde kiracı arama kriteri olmaması gerektiğini vurguladı.

KİRACILAR BU BELGELERE DİKKAT!

Endeks24'te yer alan habere göre; Ev sahipleri, kiracılardan ekonomik durumlarını gösteren belgeler istemekte yasal olarak bir sakınca görmeyebilir. Ancak, bu tür taleplerin hukuki dayanağı olup olmadığını ve sınırlarını bilmek önemli. Tahliye taahhütnamesi gibi belgeler istenirken yasal düzenlemelere dikkat edilmeli.

KİRACILAR NE YAPMALI?

Ekonomik durumları hakkında talep edilen belgeleri vermek istemeyen kiracılar, bu taleplerin yasal dayanağını sorgulamalıdır. Peşin kira isteme uygulamaları ve tahliye taahhütnameleri konusunda da dikkatli olmaları gerekiyor.

 Ev sahipleri kiracılardan maaş bordrosu ve sabıka kaydı istiyor! Bu talepler yasal mı?

KİRA BEDELLERİ YÜKSELECEK Mİ, DÜŞECEK Mİ?

1 Temmuz iitbariyle kira artışında yeni döneme geçildi. Yüzde 25 kira artışının 1 Temmuz itibariyle sona ermesinin ardından TÜFE uygulamasına geçildi. Milyonlarca kiracı ise yeni dönemde kiraların ne olacağını merak ediyor. Peki kira bedelleri yükselecek mi, düşecek mi? Sektör temsilcileri konuyla ilgili değerlendirmelerde buldun.

2 Temmuz 2024’ten itibaren kira fiyatlarının en az yüzde 20 arttığına dikkat çeken  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, fahiş Kira fiyatlarını durdurmak için yetkilileri görece davet etti.

Öte yandan  kira fiyatlarında artışın yaz boyunca süreceğine vurgu yapan Akçam, “Memur ve öğretmen atamalarının ve tayinlerinin yapılması, şehirlere yeni üniversite öğrencilerinin gelmesi ile de kira fiyatlarındaki artış devam edecektir.'' dedi.

770 Dolar kira bedeli olan İstanbul ve Bangkok'taki iki evin farkları gündem oldu!

Ev sahipleri kontratı biten kiracılara yüzde 65 zam yapmaya başladı!

Geri Dön