06 / 05 / 2024

Ev sahipleri kiracıya depozitoyu faizi ile mi öder? Depozito nasıl verilmeli ve saklanmalıdır?

Ev sahipleri kiracıya depozitoyu faizi ile mi öder? Depozito nasıl verilmeli ve saklanmalıdır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasından yaşanan sıkıntılar gün geçtikte daha da artmaya ve gündemdeki yerini de korumaya devam ediyor. Ev sahibi ve kiracılar arasında depozito iadesi konusunda sık sık anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki ev sahipleri depozito iadesini ne şekilde yapmalıdır?



Ev sahipleri ile kiracılar arasında depozitokonusu  önemli bir sorun halini alabiliyor. Genellikle ev sahipleri bu depozito iadelerini de yapmıyorlar. Bazen de kiracılar depozitoyu ev sahibinden enflasyon ve faiz hesabı ile artırılmış hali ile talep edebiliyorlar. Tüm bu konular için de yasal uygulamalar vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. 

DEPOZİTO NASIL VERİLMELİ VE NASIL SAKLANMALIDIR?

Ev kiralarken ev sahibine verilen depozito genellikle oldukça yanlış algılanıyor. Ev sahipleri kendilerine ödenen depozitoyu tıpkı kira gibi bir gelir olarak görüp kullanıyorlar. Fakat bu ödenen para onlara emanet ediliyor. Yasalara göre zaten elden verilmesi veya banka hesabına gönderilmesi tavsiye edilmiyor.

Depozito olarak ödenen para bir bankaya yatırılmalıdır. Vadeli hesapta değerlendirilen depozitonun değeri bu şekilde korunacaktır. Ev sahibi kiracı evden çıktıktan sonra evde bir masraf yoksa bankadaki paranın tamamını kiracıya iade eder. Bu şekilde yapılan uygulama her iki taraf için de hakkaniyetli olur.

Ev sahipleri kiracıya depozitoyu faizi ile mi öder? Depozito nasıl verilmeli ve saklanmalıdır?

EV SAHİBİNE ELDEN ÖDEME YAPILMIŞSA NE OLUR?

Depozito kiracı tarafından ev sahibine elden ödenebiliyor. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Bu durumda kiracı zararlı çıkacaktır. Ev sahibi 2018 yılında 2.000 Türk Lirası olarak almış olduğu depozitoyu 2024 yılında iade edecekse yine 2.000 Türk Lirası olarak iade eder. Bu durumda kiracı herhangi bir faiz farkı talep edemez. Türk Lirası cinsinden yapılan ödeme elden verilmişse kiracı herhangi bir artış talep edemezler. Ancak bankada vadeli hesapta değerlendirilmiş olsaydı bu miktar yıldan yıla da yükselecekti.
 
Buna göre, depozito için faiz meselesinin çerçevesi net bir şekilde belirlenmiştir. Kiracının ev sahibine depozito ödemesi yaptığı günden itibaren işleyecek bir faiz uygulaması yoktur. Ancak kiracı evden çıkar ve depozitonun iadesini ister ve ev sahibi de bu ödemeyi yapmazsa o zaman faiz işlemeye başlar. Faiz kiracının evden çıktığı günden itibaren işlemeye başlar ve ev sahibinin iadeyi yapacağı güne kadar sürmektedir.

Satışı yapılan evden, kiracı nasıl çıkartılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Avukattan ev sahiplerini çıldırtan çıkış: Bizim gibilere denk gelse kan çıkar o tehditlerden!

Kiracı ve ev sahibinin bilmesi gerekenler! Kirayı geciktiren kiracıyı ev sahibi evden çıkarabilir mi?

Kiracılar dikkat! Kiracıyı ev sahibi evden hangi durumlarda çıkaramıyor!


Geri Dön