22 / 12 / 2024

Ev sahipleri merak ediyor! Kira sözleşmesi olmayan kiracı evden nasıl çıkartılır?

Ev sahipleri merak ediyor! Kira sözleşmesi olmayan kiracı evden nasıl çıkartılır?

Kira sözleşmesi olmayan bir kiracının ev sahibi tarafından evden hangi durumlarda çıkarılabileceği vatandaşlar arasında merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bir kiracının kira sözleşmesi yoksa ne yapılır?



Kira sözleşmeleri ev sahiplerinin de kiracıların da en büyük dayanakları olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar bu sözleşmeler ile kendilerini güvence altına alıyorlar. Her ne kadar kira sözleşmeleri kiracıları daha fazla korusa da ev sahipleri için de koruyucu özelliklere sahiptir. Kira sözleşmesinin olup olmamasının hukuki açıdan uygulama noktasında farklılıkları araştırılmaktadır.

KİRA SÖZLEŞMESİ YOKSA EV SAHİNİ NE YAPAR?

Hukuk sisteminde kira sözleşmeleri ile alakalı olarak çok özel bazı durumlar bulunmaktadır. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Bir kira sözleşmesinin yazılı olması yani belgeye dönüştürülmüş bulunması şart değildir. Bundan dolayı kira sözleşmesinin olmaması gibi bir durum esasında hukuken pek mümkün değil. Yapılan uygulamaya göre ev sahibi ile kiracı arasında kira ödemeleri yapılıyor ise arada bir anlaşma sağlanmış ve kira sözleşmesi yazılı olarak olmasa bile sözlü olarak kurulmuştur.

Ev sahipleri merak ediyor! Kira sözleşmesi olmayan kiracı evden nasıl çıkartılır?

Sözlü yapılan kira sözleşmelerinin hukuki boyutu yazılı kira sözleşmelerinden farklı değildir. Kiracılar veya ev sahipleri kira sözleşmesinden doğan haklarını sözlü kira sözleşmesi ile de kullanabilirler. Bu konuda herhangi bir eksiklik, yoksunluk ortaya çıkmamaktadır. Ne ev sahipleri ne de kiracılar yazılı kira sözleşmesi olmadığı için kendilerine bir avantaj elde etme hesabı yapmamalıdırlar.

Ayrıca da sözlü kira sözleşmelerinin tek bir noktada dezavantajlı bir durumu bulunmaktadır. Sözlü kira sözleşmeleri somut varlıklar olmadıkları için ispat edilmeleri gerekiyor. Bu konuda da taraflar tedbirlerini çok önceden almalılar. Kira ödemesi yapılacak ise bankadan yapılmalı ve kira borcu olduğu not olarak düşülmeli. Elden kira verilecek ise ev sahibinden buna dair yazılı bir belge talep edilmeli veya ödeme yapılırken şahit bulundurulmalıdır. Yargı kira ödemesinin yapılmasını kira sözleşmesinin kurulmuş olduğunun bir delili olarak saymaktadır. İspat yükümlülüğü bu şekilde sağlanabilmektedir.

TÜİK'in 5 bin 845 TL ortalama konut kira bedeline meydan okudu, evini 4 bin TL'ye kiraya verdi! 

Ev sahibi kiracı davalarındaki belirsizlik isyan ettirdi! Dava mı açıyoruz, evrene dilek mi diliyoruz belli değil!

Mağdur ev sahibi 'Hangi kiracılara ev verilmez' diye sordu, bakın ne yanıtlar geldi!

Ev sahibi kiracı arasında yeni kriz! Yıllık kira ödemesi! 12 aylık peşin kira bedeli belirlenirken bu ayrıntıya dikkat!


Geri Dön