28 / 12 / 2024

Ev sahipleri, objektif ve subjektif nedenler sunmadan sözleşmeyi feshedemeyecek: Kanun teklifi verildi! 

Ev sahipleri, objektif ve subjektif nedenler sunmadan sözleşmeyi feshedemeyecek: Kanun teklifi verildi! 

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Turuntay Nalbantoğlu, ev sahiplerini ilgilendiren önemli bir kanun teklifini Meclis'e sundu. İşte tüm detaylarıyla o teklif... 



CHP  İzmir  Milletvekili Rıfat Turuntay Nalbantoğlu, Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. 

Söz konusu teklifle kiraya veren kişinin, kira sözleşmesini feshetmesi için bu feshi objektif ya da subjektif sebeplere dayandırma zorunluluğunun getirilmesi amaçlanıyor. 

Ev sahipleri, objektif ve subjektif nedenler sunmadan sözleşmeyi feshedemeyecek: Kanun teklifi verildi! 

KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİNİ OBJEKTİF YA DA SUBJEKTİF NEDENLERE DAYANDIRMA ZORUNLULUĞU

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Turuntay Nalbantoğlu, teklifin gerekçesinde, Türk Borçlar Kanunu'nun 347'inci Maddesine göre 10 yılı dolduran konut ve çatılı iş yeri kiralarında, kira sözleşmesinin "Koşulsuz Feshedilmesi"nin insan haklarına aykırı bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

"Hiçbir sözleşme, 'Sebepsiz yok etme hakkı' ile sona eremez. Bu çerçevede söz konusu kanun maddesine bağlı olarak konut ya da işyerini kiraya veren 10 yıl dolduğunda kiralara keyfi olarak büyük oranlarda zam yapmaktadırlar. Yapılan zam, emsal teşkil etmekte ve ülke genelinde kiraya verilen bütün konut ve işyerlerine de yansımaktadır. 

Bu durum ülkemizde bulunan yüzde 46 oranındaki kiracılar için büyük bir mağduriyet yaratmakta ve enflasyonu da arttırmaktadır. Sözleşme hürriyetine de aykırı olan bu maddenin, belirli süreli sözleşmelerde 10 yıl şartına bağlı olarak objektif ve sübjektif önemli sebeplere dayandırılarak değiştirilmesi hem oluşan mağduriyeti önleme açısından hem de enflasyonla mücadele açısından önem arz etmektedir."

Ev sahipleri, objektif ve subjektif nedenler sunmadan sözleşmeyi feshedemeyecek: Kanun teklifi verildi! 

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- Türk Borçlar Kanunu'nun 347'inci maddesi, kiraya verilen konut ve çatılı işyerlerinin 10 yılı doldurması halinde kiraya verene sözleşmeyi sebepsiz sona erdirme hakkı vermekte, bu durum ölçüsüz ve yüksek oranlarda kira artışına yol açmakta ve kiracı açısından mağduriyete neden olmaktadır. Yapılaın değişiklikle sözleşmenin sona erdirilmesi objektif ve sübjektif önemli sebeplere dayandırılarak bu mağduriyetin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Madde 2- Yürürlük maddesidir.
Madde 3- Yürütme maddesidir.

TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, kira ilişkisini çekilmez hale getiren objektif ya da sübjektif önemli sebeplerin varlığı halinde bu süreyi izleyen her uzama yılının
bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla sözleşmeye son verebilir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

Konut kredilerinde 1 haftada 6.8 milyarlık artış!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Fay Yasası tepkisi: 2020’de Sisam’da deprem oldu, kırığın geçmediği Bayraklı yıkıldı!

Ev sahiplerinin zor imtihanı! 


Geri Dön