21 / 06 / 2024

Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını yapmaya başladı: Yüzde 25 sınırı kalkınca ne olacak?

Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını yapmaya başladı: Yüzde 25 sınırı kalkınca ne olacak?

Kira zam sınırı kalkarsa en çok yeni ev kiralayanların etkileneceğine dikkat çeken emlakçılar, kalkmama ihtimaline karşı konut sahiplerinin daireleri boş tuttuklarını belirtti. İşte ayrıntılar..



Yüksek enflasyon döneminde konut kiralarındaki fahiş yükselişin engellenmesi amacıyla 2022 Haziran'da kiralara yüzde 25 zam sınırı getirildi. Hemen ardından da kira davaları mahkemeleri kilitleyince arabuluculuk uygulaması hayata geçirildi. Söz konusu zam sınırlamasının uzatılıp uzatılmayacağı merak ediliyor. 

Yetkileri, kiraya yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmasına gerek görmediklerini belirtirken, henüz konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; bu sınırın olduğu son iki yılda bile 2-3 katı kira talebi olan konut sahipleri, konut sahibi-kiracı kavgaları, yüzde 100’ü aşan kira zamları bitmedi.

Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını yapmaya başladı: Yüzde 25 sınırı kalkınca ne olacak?

Endeksa tarafından açıklanan rakamlara göre; bu iki senede Türkiye’de kiralar nominal olarak yüzde 265  yükseldi. Enflasyondan arındırılmış artış ise yüzde 47 olarak belirlendi. Yasal sınıra karşın iki katı artış yapmak zorunda kalan kiracılar, sınırın kalkmasıyla ortaya çıkacak karmaşadan tedirgin oluyor. 

Emlakçılar bu durumun en çok son 2 senede konut kiralayanları ilgilendireceğini belirterek kademeli bir sonlandırma talep ediyor. 

Yüzde 25 sınırı uygulamasının ilk yılı ile ikinci yılının birbirinden çok farklı olduğunu söyleyen Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, ilk sene kiraların daha fazla yükseldiğinin altını çizdi. 

İlk senesinde yüzde 209’luk artışa karşın ikinci yılda yüzde 56 artış  olduğunu belirten Öğüt, "Ev kiralarındaki artış hızının azalması, kira artış oranlarının geçtiğimiz iki yıldaki kadar yüksek seviyelerde olmayacağını bize gösteriyor. Fakat ‘bugünden yarına kiralarda dramatik bir düşüş gözlemleyeceğiz’ denilmesi de doğru olmaz" ifadelerini kullandı. 

Öğüt, zam sınırı uygulamasının kalkmasıyla bu sene kira bedellerinde yüzde 56-57’lik bir artış beklediklerine de dikkat çekti. 

Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını yapmaya başladı: Yüzde 25 sınırı kalkınca ne olacak?

Emlakçılar ise piyasaya yapılan iyi-kötü her müdahalenin karışıklık yaratacağını dile getiriyor. Zam sınırının bir anda kalkmasının en çok son iki senede konut kiralayanları etkileyeceğini söyleyen  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Bu insanlar zaten yüksek olan fiyatlarla ev kiraladılar, konut sahipleri yüzde 25 sınırı var diye önden yüklemeli zam yapıp kiraya verdiler konutlarını. Şimdi sınır kalkınca yüzde 60’a varan oranlarda yeni zamlar eklenecek ve güncel kiralar ekstra artmış olacak."

Akçam, bu sebeple sınırlamanın kademeli olarak kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. 

Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını yapmaya başladı: Yüzde 25 sınırı kalkınca ne olacak?

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da kiracılara uyarılarda bulundu ve "Yüzde 25 kalktı diye dilediğince yükselişe gidilemez. 12 aylık enflasyon ortalaması yeni sınırdır, konut sahiplerine bunu diretin" diye konuştu. 

İstanbul, Üsküdar’da emlakçılık yapan Yasin Demirtaş ise zam sınırının kalkıp kalkmayacağı net olmadığı için ev sahiplerinin fiyat belirleyemediğini belirtti ve "Bu nedenle de konutlarını hâla boş tutuyorlar. Verenler de sözleşmeye TÜFE oranında zam maddesi ilave ediyor. 1 Temmuz’da resmi olarak kaldırılırsa o zaman kiralık ev stoku artar" açıklamasında bulundu. 

Perakendecinin en büyük sorunu fahiş kira artışları: Bayrampaşa Berlin’den daha pahalı!

Yıl sonu için doların yönü yeniden çizildi! Dolar kuru 2024 sonunda ne kadar olacak? 

Prof. Dr. Naci Görür fay hattını işaret etti ve uyardı! Stres transferi yükseldi...


Geri Dön