Genel

Ev sahipleri soruyor! Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkaramaz?

Ev sahibi ve kiracılar belli bir kira sözleşmesine göre bir anlaşma yapar ve bir kiracı ev sahibi ilişkisi kurulur. Ancak ev sahibi, kiracısını evden çıkarmak isterse ne yapmalıdır. İşte bu durumlara dair merak edilenler!Bunun için iptal etme sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden başlayacak şekilde 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir

EVDE KENDİM OTURACAĞIM KİRACIYI NASIL ÇIKARABİLİRİM?

Evin sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir. Bunun için iptal etme sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden başlayacak şekilde 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

İşte ev sahipleri ve kiracıların merakla araştırdığı diğer soru ve yanıtlar…

EV SAHİBİ KİRACI VARKEN EVİ SATARSA NE OLUR?

Kira Hukukunda, Bu şekilde bir kiracı oturuyorken, evin satılması halinde kiracının mağdur edilmemesi esas alınmıştır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat kapsamında ev sahibi, kiracı iletişimi bozulmaz ve ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına gerek yoktur.

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYI EVDEN ÇIKARAMAZ?

Kiracının eve dikkatsiz, özensiz davranması ve komşular ile iyi geçinmemesi halinde ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilme hakkı bulunmaktadır. Bu hallerde ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içerisinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi halde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.

EV SAHİBİ KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

10 yıllık sürenin ardından yani bu sürenin sona ermesinde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmek zorundadır. Eğer böyle bir durum yaşanmışsa ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini bununla birlikte kullanılmış ise nakliye tutulacak ise nakliye ücretini ödemek zorunda kalır.

KONTRATI OLMAYAN KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracının haklarının yazılı olduğu ve tutulan eve dair kiracının haklarının belirtildiği resmi bir belge türüdür. Bunun yanında kontratta, kira sözleşmesi de yapılması gerekir. Aynı şekilde kira sözleşmenin de yapılması gerekir. Kira sözleşmesinin yazılı olması şart değildir. Yazılı kira sözleşmesi olmasa bile kiracı evden çıkartılabilir.

ÖTV’de yeni dönem! Araç alacak ve satacaklar için bulunmaz fırsat! Resmi Gazete’de yayınlandı!

Tuvalet kağıdı 39 TL’ye düştü! Kapış kapış gidiyor! Stoklar tükenmeden koşun!