Ev sahipleri ve kiracı anlaşmazlıklarında son dakika! Hangi yollarda hukuki yollara başvurabilirsiniz?
Kira anlaşmazlıkları, konut sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken, bazı konut sahipleri, kiracılarını rahatsız edebiliyor. Peki bu gibi durumlarda hukuki olarak ne yapılabilir? Kira anlaşmazlıkları, konut sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirirken, bazı ev sahipleri, kiracılarını sürekli telefonla arayarak ya da kapılarına dayanarak baskı uyguluyor
Son senelerde yaşanan fahiş kira yükselişlerini yüzde 25 zam sınırlaması da engelleyemiyor. Kira anlaşmazlıkları, konut sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirirken, bazı ev sahipleri, kiracılarını sürekli telefonla arayarak ya da kapılarına dayanarak baskı uyguluyor.
Avukat Levent Karakoç, konut sahibinin kira anlaşmazlığı sebebiyle kiracıyı ısrarlı bir şekilde aramasının “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçunu teşkil ettiğinin altını çizdi ve sürekli kiracının kapısına dayanmasının da tutuklama sebebi olabileceğini dile getirdi.
Levent Karakoç, konut sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarında karşılaşılan örneklerde hukuki açıdan başvurulacak yöntemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Ev sahipleri ve kiracı anlaşmazlıklarında son dakika! Hangi yollarda hukuki yollara başvurabilirsiniz?
Milliyet Gazetesi'nden Elif Altın'ın haberine göre; avukat Levent Karakoç, kira ilişkisi kapsamında kiralayanın yahut onun adına hareket edenlerin (emlakçı, aracı vs. gibi) kira bedelinin yükseltilmesi konusunda kiracıyı ısrarlı bir şekilde araması, konutuna veya işyerine gelmesi ya da kiracının ikamet ettiği konutun ev sahibi tarafından, kiracıya göz dağı verme maksatlı olarak konuta zarar verilmesi ve benzeri davranışlarda bulunması gibi eylemlerin, temel haliyle “Kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçunu teşkil ettiğine dikkat çekti.
Levent Karakoç, konuya ilişkin açıklamasında "Bu suçun takibi mağdurun şikâyetine bağlı olup, şikâyet üzerine fail 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadelerine yer verdi.
EVE GİREN SUÇ İŞLEMİŞ OLUR
"Ayrıca her ne sebeple olursa olsun kiracının konutuna, bahçe, depo, balkon vs. gibi eklentilerinin içine kiracının rızası dışında girilmesi veya buradan çıkılmaması halinde, failler hakkında ‘konut dokunulmazlığın ihlal’ suçu ile işlem başlatılablir ve fail bu suçtan 1 yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılılabilir" şeklinde konuşan Levent Karakoç, konut sahibinin sürekli kapıya gelip kiracıyı rahatsız etmesii durumunda kiracı polisi ararsa polisin hemen olay yerine intikal etmesinin bekleneceğini söyledi.
Karakoç, söz konusu açıklamasında "Bu sesler apartmanda gürültüye yol açarsa komşular da polise haber verebilirler. Kiracılar, gerekirse kapıyı açmasınlar hemen polisi çağırsınlar. Polis gelip tutanak tutar" dedi ve kiracıların tutanak ardından, ‘Kişilerin huzur ve sükununu bozmak’ ve ‘konut dokunulmazlığını ihlal’ suçlarından suç duyurusunda bulunabileceğini vurguladı.
UZAKLAŞTIRMA KARARI ALINABİLİR Mİ?
Avukat Levent Karakoç, bazı mahkemelerin ısrarlı takip nedeniyle ender de olsa uzaklaştırma kararı alabildiğini dile getirdi.
Konuya ilişkin "Kiracı kadın da olsa erkek de olsa ısrarlı bir takip söz konusuysa uzaklaştırma talep edilebilir. Aynı zamanda CMK’da tutuklama nedenidir. Benzer suçları işliyorsa birden fazla kez bu eylemlere karışıyorsa, hakkında tahkikat varsa, şahız adli kontrol altına alınabilir, kapısına gitmeme kararı alınabilir" değerlendirmesinde bulunan Levent Karakoç, bu kararları alan hakimlerin olduğuna dikkat çekti.
TAHLİYEYE ZORUNLU KALINIRSA NE YAPILABİLİR?
"Kiralayanın yahut onun adına hareket edenlerin cebir ve tehdit ile kiracıya yüksek artış oranı, yeni bir kira sözleşmesi, taahhütname gibi evraklar imzalatmaya veya mevcut kira sözleşmesini yok etmeye ya da kiralanan taşınmazın anahtarlarını teslim etmeye veya anahtarların alınmasına karşı koymamaya mecbur bırakmaları halinde bu noktada artık halk arasında ‘gasp’ olarak bilinen ‘yağma’ suçunun oluşacağı kanaatini taşıyoruz" diyen Karakoç, yağma suçunun cezasının da yasada 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası şeklinde düzenlendiğinin altını çizdi.
Levent Karakoç, kira ilişkisi kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde, kiracıya yönelik kullanılan ifadelerin hakaret sayılan ifadelerden oluşması durumunda failin ayrıca ‘hakaret’ suçundan ceza alabileceğine vurgu yaptı.
Bu suçun takibinin mağdurun şikayetine bağlı olduğunu ve suçun temel halinin 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile değerlendirildiğini belirten Karakoç, açıklamasını "Yine benzer sebeplerle kiracının kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit edilmesi halinde ceza alt sınırı 6 olarak düzenlenmiştir" ifadeleriyle tamamladı.
TOKİ Silivri 2023 projesinde son dakika! Tam 257 yeni konut için beklenen tarih geldi, kaçırmayın!