28 / 10 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Tahliye dava değeri, dava tarihindeki yıllık kira bedeline göre belirleniyor!

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Tahliye dava değeri, dava tarihindeki yıllık kira bedeline göre belirleniyor!

Ekonomik koşullardaki istikrarsızlık ile emlak piyasasındaki dalgalanma nedeniyle kira ilişkisinden kaynaklanan davalar hızla artmaya devam ediyor. Bu davalarda çoğu zaman kiralananın tahliyesi talep ediliyor. Avukat Enes Kiraz, tahliye davalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.




Kiraya veren ile kiracının karşı karşıya geldiği davalarda çoğu zaman kiralananın tahliyesi talep ediliyor. Tahliye davası, kiracının davranışlarından kaynaklanabileceği gibi kiraya verenin ihtiyacından dolayı da açılabilir.

Çoğunlukla kiraya verenin veya yeni kiracının gereksinim duyması nedeniyle yahut kiracının kira bedellerini ödememesi ya da tahliye taahhüdünün bitmesi üzerine kiraya veren tarafından tahliye davası açılıyor. 

Mahkeme tarafından yapılan yargılama neticesinde kiracının dava konusu taşınmazdan tahliyesine karar verilebileceği gibi aksi yönde karar verilebiliyor. Dava aleyhine sonuçlanan taraf bakımından ise üst derece
mahkemesine başvurma imkânı bulunuyor.  Ancak ilk derece mahkemesi kararına karşı istinaf ve temyiz kanun yollarına gidilebilmesi için miktar ve değer itibariyle belli bir parasal sınırın geçilmesi gerekiyor. 

Tahliye davalarında dava değeri bir yıllık kira bedeline göre belirlendiğinden istinaf incelemesi için kesinlik sınırı da bu değere göre belirlenmekte. Buna göre, 2024 yılı itibariyle dava değeri, yani bir yıllık kira bedeli, 28.250,00-TL’den fazla olan tahliye davalarında istinaf yoluna başvurulabiliyor.

Avukat Enes Kiraz, binlerce ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren Tahliye davalarıyla ilgili kritik ayrıntıları paylaştı. Kiraz, tahliye dava değeri, dava tarihindeki yıllık kira bedeline göre belirlendiğini söyledi. 

Sosyal medya hesabı X'ten paylaşım yapan Avukat Enes Kiraz, istinaf kesinlik sınırının dava tarihindeki kira bedeli dikkate alınarak tayin edilmesi gerektiğini de açıkladı. İşte ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren tahliye davaları ve istinaf kesinlik sınırı ile ilgili o paylaşım... 

Av. Enes Kiraz @aveneskiraz

TAHLİYE DAVALARI-İSTİNAF KESİNLİK SINIRI

Tahliye davalarında dava değeri dava tarihindeki yıllık kira bedeli olup, istinaf kesinlik sınırının dava tarihindeki kira bedeli dikkate alınarak tayin edilmesi gerekir.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi 2024/916 E. 2024/792 K.

Kira tespit davası açılırken izlenilecek yollar!

Mağdur ev sahipleri: Siyasi partilerin Hazine yardımları sosyal konut üretimine harcansın, kira desteği verilsin!

Ev sahipleri dikkat: Kiracıların gayrimenkule verdiği zararda neler yapılır? 

Geri Dön