Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen başlıyor! Kira fiyatlarındaki yüzde 25 artışta son dakika!
Yüksek kira artışları sonrasında ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunlar artmaya devam ederken, yüksek artışlar sonrası 10 Haziran 2022- 1 Temmuz 2023 arasında getirilen yüzde 25 artış sınırında süre uzatıldı. Söz konusu bu durum büyük yoğunluğa neden olurken, davaların yıllar sürmesiyle de süreçte tıklanma meydana geliyordu
Yasal sınır olan yüzde 25'ten fazla zam istediği tahliye baskısı ve kira anlaşmazıkları hem ev sahiplerini hem de kiracıları zor durumda bırakıyor. Söz konusu bu durum büyük yoğunluğa neden olurken, davaların yıllar sürmesiyle de süreçte tıklanma meydana geliyordu. Bundan dolayı 1 Eylül itibarıyla kira davalarında önce arabulucuya gidilerek çözüm daha kolay bulunmuş olacak.
KİRACILAR DİKKAT: 1 EYLÜL İTİBARİYLE RESMEN BAŞLIYOR!
Posta Gazetesi'nden Meryem Kara'nın haberine göre; Haziran 2022- 1 Temmuz 2023 arasında getirilen yüzde 25 artış sınırı, 2 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı.
Ev sahipleri yüksek kira alabilmek için kira tespit davası açarken buna karşılık kiracılar da kendi haklarını savunmak için mahkemeye başvuruyor. İki taraf da soluğu mahkemelerde alınca, çok büyük bir yoğunluk oluştu.
5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘7’nci yargı paketi’ olarak bilinen düzenleme ile bu yoğunluğun önüne geçilmesi planlandı.
Artık kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı.
SÜREÇ NASIL BAŞLIYOR?
Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk sürecinin nasıl işleyeceğini Avukat Arabulucu Hanife Emine Kara anlattı.
- Arabulucu, göreve başlamasıyla birlikte taraflara ulaşarak ortak bir toplantı günü belirler,
- Taraflardan herhangi birine ulaşılamaması durumunda arabulucu toplantı gününü belirleyerek bir davet mektubu gönderebilir.
- Arabulucu, tarafların her biri ile ayrı ayrı veya birlikte görüşerek tarafların talep ve tekliflerini öğrenir.
- Tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucu menfaat temelli bir çözüm önerisinde bulunabilir.
- Arabuluculuk toplantıları neticesinde anlaşmaya varılamaması halinde arabulucu ve taraflar bir tutanak hazırlar ve bu tutanakta tarafların anlaşamadığı belirtilir
- Başvurucu taraf bu tutanak ile dava yoluna gidebilir.
BAŞVURULAR EN FAZLA 3 HAFTADA SONUÇLANIR!
Kara, arabuluculuk işlemlerindeki sürenin arabulucu tarafından yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlanacağını açıkladı.
Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabileceğini söyleyen Kara: '' Ticari uyuşmazlıklarda ise arabulucu, başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre en fazla iki hafta uzatılabilir.” dedi.
ARABULUCULUK ÜCRETİ NE KADAR?
Arabuluculuk ücreti, uyuşmazlığın niteliğine göre değişmekte olup, taraf başına 400 TL'den başlıyor. Taraf sayısı arttıkça, ücret de artmakta.
Ticari uyuşmazlıklarda ise taraf başına 780 liradan başlıyor. Taraflar arasında bir tutar üzerinde anlaşma sağlanırsa, arabuluculuk ücreti anlaşılan miktarın yüzde 6’sı oluyor. Taraflar bunu yarı yarıya ödeyebiliyor.
Arabuluculuk şartıyla mahkemelerdeki dava yükünün azalacağını belirten Karakira tespiti davalarının sayısının bu yol ile azalacağını öngörüyor.
Bu davalarda mahkeme bilirkişiden rapor alarak emsal kira bedellerini dikkate alarak akrar verdiğini söyleyen Kara: '' Kiraya veren ve kiracı arabulucu huzurunda bir araya geldiğinde ise arabulucunun da tavsiyesi ile SPK lisanslı bir değerleme firmasından destek alarak kolayca sonuca ulaşılabilir.” ifadelerini kullandı.
Konut piyasasındaki ''hayalet ev'' sorunu kiracıları çileden çıkarttı!
|