30 / 06 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 1 Temmuz'dan sonra kiralar neye göre artacak? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 1 Temmuz'dan sonra kiralar neye göre artacak? 

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren yüzde 25 kira zammının 1 Temmuz tarihinde sona ermesi bekleniyor. Peki 1 Temmuz'dan sonra kiralar neye göre artacak? 



Yüzde 25 kira artış sınırı ile ilgili detaylar pek çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Milyonlarca ev sahibi bu sınırın sona ereceği tarihi beklerken, kiraların neye göre artacağı da merak ediliyor. 

Peki yüzde 25 kira zammı ne zaman sona erecek? Yüzde 25 kira zammı sona erince kiralar neye göre artacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kirada yüzde 25 sınırlamasıyla ilgili çok önemli açıklamalar yapmıştı.

Türk Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022 tarihinde eklenmiş olan geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmişti ve bu sınırlama 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.

Söz konusu düzenleme kapsamında konut kira artış oranının tavanı yüzde 25 oranla sınırlandırılmıştı.  1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla sınırlamamın kalkacağına dair senaryolar mevcut.  Söz konusu bu düzenleme değiştiği takdirde kira artışları 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 1 Temmuz dan sonra kiralar neye göre artacak? 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığını şu cümlelerle belirtmişti:  "Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir neden görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez. Kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.


YÜZDE 25 KİRA ZAMMI NE ZAMAN BİTECEK?

Kirada yüzde 25 zam sınırlamasının 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla sona ermesi bekleniyor. Böylece kontrat süresi bu ay dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine haziran ayında da yüzde 25 zam yapabilecek.

Ancak kira sınırlamasının 1 Temmuz tarihinde sona ereceğini düşünürsek, ev sahipleri yasal olarak kiracılarına Tüketici Fiyat Endeksi kadar zam yapabilecek.

Kiracılar eğer 5 senesini tamamlamadılarsa TÜFE'nin son 12 aylık tutarını, kira yenileme döneminde kiralarının üzerine ekleyip yolladıklarında gönderdiklerinde yasal şekilde sorumluluklarını yerine getirmiş olacak.

 

Birevim: Tasarruf sahiplerinin ödemeleri yapıldı, mağduriyet yok!

TOKİ  Ankara  Sincan projesi resmen başlıyor! 994 konutluk yeni proje geliyor!

Ev sahipleri dikkat! 2024 kira vergisi ne kadar?


Geri Dön