Emlak Konut

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İhtarname başınıza dert olabilir İşte cezası

Ev sahiplerinin eski kiracılarını çıkarmak için sıklıkla kullandığı yöntemlere bir tane daha eklendi: Noterden ihtarname... Diğer yandan oğlum kızım gelecek gibi bahaneler ile kiracıya gönderilen ihtarnamelerin mahkeme kararıyla ispatlanma zorunluluğu bulunuyor. Aksi taktirde cezası var... 'Çocuklarım gelecek, çık' sözleri ile gönderilen bu ihtarnamelere karşı emlakçılar ve hukukçular kiracıları uyarıyor

Yeni uygulama ile yüzde 25'e sabitlenen oran yerine daha yüksek kira hedefleyen ev sahipleri, eski kiracıyı çıkarmanın yeni yolunu noterden tahliye ihtarnamesi göndermede buldu. 'Çocuklarım gelecek, çık' sözleri ile gönderilen bu ihtarnamelere karşı emlakçılar ve hukukçular kiracıları uyarıyor. Mahkeme kararı ile tahliye gerekçesi ispatlanmadığı zamanlarda bu ihtarnamelerin geçersiz.


Haklı nedeng gösterilmediği takdirde kiracının tahliyesi için 10 yıl gerek

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa yaptığı açıklamada ihtarnameler karşısında kiracıların nasıl davranması gerektiği anlattı.  Dünya gazetesinin haberine göre ev sahibinin gerçekten oğluna, kızına, annesi ya da babasına vermesi durumunda ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı olduğunu belirten Aşa, aynı zamanda ev sahibinin geçerli sebepleri de mahkeme yolu ile ispatlaması ve açılan dava sonucunda mahkeme tahliye ederse ancak tahliye edebileceğine dikkat çekti. 

Aşa, bunun dışındaki tahliyeler için haklı bir sebep olmaksızın talep edilen tahliyelerde 10 yılı tamamlamış olmaları gerektiğini vurgulayarak "Dolayısıyla bu durumlarda noterden yapılan tahliyelerin de bir geçerliliği yoktur” dedi.

Gönderilen ihtarnamedeki bilgiler gerçek olmalı

Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara ise kiraya veren veya mal sahibi olup olmadığına bakılmaksızın herkesin notere gidip kiracıya ihtarname gönderme hakkına sahip olduğunu söyledi. Kara, önemli olanın ihtarnamede yazılanların doğru olmasının gerektiğine dikkat çekti. 

Kara, “Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesinin sona ermesi Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinde düzenlenmiştir. Kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu (oğlu/kızı), üstsoyu (annesi/ babası) veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu varsa, fesih bildirim sürelerine uyarak dava açmak yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir” diye konuştu.

İhtarname hangi nedenlerle gönderilir?

Kara, hangi durumlarda ihtarname gönderebileceğini anlattı. Kara'ya göre ev sahibi kiracının kira borcunu gününde ödemeyerek kiraları aksatması, beş yıldan daha uzun süreli ve beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedelinin artırılması, kira sözleşmesindeki 10 yıllık uzama süresinin bitmesi, kiralanana kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gereksinimi olması ve benzeri nedenlerle ihtarname gönderilebiliyor...


Ev sahibinin verdiği ihtar gerçek değilse tazminat öder

Kiraya verenin ihtiyacı dışında kira sözleşmesini sona erdirmesine rağmen, esasen böyle bir gereksinimi olmaması ve binayı yeniden başka kişilere kiralaması halinde eski kiracının tazminat hakkı bulunduğunu vurgulayan Hanife Emine Kara, “Kiraya veren, ihtiyaç amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Buna yeniden kiralama yasağı denir” dedi. Yani söz konusu konut yıllarca ceza gereği boş kalabilir. 

https://emlakkulisi.com/iste-100-metrekare-evde-odenecek-dogal-gaz-faturasi/722613

https://emlakkulisi.com/binlerce-sozlesmeli-calisanin-kadro-mesaisinde-son-durum-iste-detaylar/723191

https://emlakkulisi.com/tarim-kredi-market-beslenme-cantalarini-dolduracak-fiyatlar-da-okul-indirimi-12-eylul-2022-fiyat-listesi/723160