04 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre nasıl hesaplanır? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre nasıl hesaplanır? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında sert rüzgarlar eserken pek çok kişi de kira sözleşmeleri ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre nasıl hesaplanır? 



Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerilimler gündemdeki yerini korurken hem ev sahipleri hem de kiracılar yaşadıkları mağduriyetleri sosyal medya hesapları üzerinden dile getiriyor. 

Sosyal medya üzerinden ev sahibi ve kiracı hakları ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken 8 bin 589 takipçili Hukukbil isimli kullanıcı resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/bilgiler_hukuki üzerinden kira sözleşmelerindeki 10 yıllık süreyi yazdı. 

Hukukbil paylaşımında Kanunlarımıza göre kiracı kira sözleşmesini istediği zaman feshedebilirken, kiraya veren sadece 10 yılın sonunda sözleşmeyi feshedebileceğini belirtti. 

Hukukbil tarafından yapılan paylaşım şu şekilde:

Kanunlarımıza göre kiracı kira sözleşmesini istediği zaman feshedebilirken, kiraya veren sadece 10 yılın sonunda sözleşmeyi feshedebilir. Kanun’da yer alan 10 yıllık süre nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesinin başlangıcı 5 Eylül 2013 olarak kabul edersek; Bir yıllık kira sözleşmesinin geçerli olduğu süre 5 Eylül 2014 olarak belirlenmelidir. 

Uzama süresi de 5 Eylül 2014 tarihinden itibaren başlatılacaktır. Dolayısıyla 10. uzama yılı da 5 Eylül 2024 tarihi olacaktır. 

Kanun’da yer alan düzenleme doğrultusunda 10. uzama yılını takip eden uzama yılı ise 5 Eylül 2025 olacak. 

Sonuç olarak;

Kiraya veren kanuni hakkı olan onuncu uzama yılında kiracısını tahliye edebilmesi için 5 Haziran 2025 tarihinde yani onuncu uzama yılını takip eden  uzama yılının bitiminden 3 ay önce fesih bildiriminde bulunarak kiracısını çıkarabilecek.

 

Hukulbil'in paylaşımına gelen yorumlar şu şekilde:

 

Ev fiyatlarında düşüş başladı! Ev almak için doğru zamana ne kadar var?

Benzin, motorin, LPG fiyatlarında zam beklentisi! Güncel akaryakıt fiyatları 22 Nisan 2024! 

Fiat Fiorino'nun Nisan 2024 yeni fiyat listesi açıklandı, hem kampanya hem de 25 bin TL'lik yeni indirim geldi!


Geri Dön