Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zammı için 3 farklı alternatif! Bakan peş peşe açıkladı! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Temmuz'da sona erecek kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılacağını duyurdu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da konu ile ilgili 3 farklı alternatif hazırlığında olduklarını belirtti. İşte ev sahipleri ve kiracıların merak ettiği detaylar... Normal şartlarda kira artış oranı Tüketici Fiyat Endeksi baz alınarak belirleniyordu ve 12 aylık enflasyon yani TÜFE rakamı kadar zam uygulanabiliyordu

Kira artışına yüzde 25 üst sınır uygulamasının devam edeceği açıklandı. Normal şartlarda kira artış oranı Tüketici Fiyat Endeksi baz alınarak belirleniyordu ve 12 aylık enflasyon yani TÜFE rakamı kadar zam uygulanabiliyordu. 

Artan enflasyon sebebiyle hükümet geçen sene Haziran'da artışa yüzde 25 tavan sınırı getirmişti. Bu yılın Temmuz ayında sona erecek olan düzenlemenin uzatılması gündeme geldi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, canlı yayınında gerçekleştirdiği bir açıklamada bu yönde adım atacaklarını dile getirdi. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise milyonların merak ettiği konu ile ilgili açıklamasında, 3 farklı alternatif hazırladıklarını dile getirdi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zammı için 3 farklı alternatif! Bakan peş peşe açıkladı! 

Milliyet'te yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve "Buradaki fahiş artışın en önemli pansumanlarından bir tanesi kiralık arzına yönelik konut üretmektir. Gerek İstanbul’da 200 bini yerinde, 100 bini rezerv alanda olmak üzere inşaatlar yapılacak" diyerek, konut üretimine ilişkin çözümler oluşturulmasının önemli olduğunu aktardı. 

Kentsel dönüşüm çerçevesinde  verilen kira desteği rakamı son 1 senede üzde 100’den daha fazla artırıldı. Cumhurbaşkanı bu rakamı 5 bin 500 liraya yükseltti. 

Burada yapılacak olan uygulama ile kiracılara şikayet mekanizması hayata geçirilebilir. 

Hukuki açıdan mülk sahiplerinin daha çok kira almasından dolayı bir adli yaptırım şartı getirilebilir. 

Üçünü olarak da adli yaptırım haricinde ayrı bir cezai müeyyide, adli para cezası şeklinde bir düzenleme de yapılabilir. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zammı için 3 farklı alternatif! Bakan peş peşe açıkladı! 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamasında kira bedellerinde bölgesel zam formülüne de değindi ve böyle bir düzenlemenin mümkün olduğunu aktardı. Özelmacıklı, "Bununla alakalı Avusturya ve Hollanda modeli mevcut. Hollanda modelinde evler kamuya ait, hal böyle olunca piyasayı domine edebiliyorlar" diyerek bu şekilde piyasanın manipüle edilmesine izin verilmediğini söyledi. 

Avusturya modelinde o şehrin yapı durumunun dikkate alınarak bir değer haritası oluşturulduğunu aktaran Özelmacıklı, "Metrekare birim fiyatları belirleniyor ve bu fiyatlar referans alınarak oralardaki kiralık konutların tarifeleri belirlenmiş oluyor. Böylelikle daha hakkaniyetli bir fiyat politikası belirlenmiş oluyor" ifadelerini kullandı. 

"Bazı bölgelerin kendi iç dinamikleri, bölgelerin sağlamış olduğu avantajlar, lokasyonda her yerde birebir çalışmayabiliyor" diyen Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ile tarafsız bir şekilde fiyatların raporlandığını, bu fiyatların da değer haritaları için önemli olacağını vurguladı. 

Açıklamasında "Bu değer haritaları ödenen vergilerden, belediye rayiç bedellerinden yararlanarak hazırlanabilir" ifadelerine yer veren Özelmacıklı, "E-Devlet üzerinden kira kontratlarının yapılması gündeme gelmişti. Bu yapılır ve bu konuda yetki belgesi almış emlak işletmelerine sorumluluk verilirse kontratların e-Devlet üzerinden girilmesine imkan sağlandığında biz kiralık konutla ilgili bilgilere birebir erişebiliriz" diye konuştu. 

Konutlarda doluluk oranı, kiralama tarafında geçilecek süreler, uygulanan zamlar ile yeni kiracıların ödeme tutarlarının denetlenebileceğinin de altını çizen Özelmacıklı, sağlanan verilerle de daha hakkaniyetli politikalar geliştirilebileceğine dikkat çekti. 

KİRALIK EV FİYATLARI NASIL DÜŞER? 

Kiralık ev fiyatlarının düşmesi için arzın artırılması gerektiğini vurgulayan Özelmacıklı, açıklamasını "OKİ ve belediyeler üzerinden bu yapılabilir. Özel sektör dahil edilerek teşvik verilebilir. Vergisel istisnalar sağlanırsa bir bütün olarak seferberlik ilan edilirse TOKİ, belediyeler ve özel sektör eliyle kiralık arzı artırılırsa kiralık fiyatlar çok daha makul ilerler" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

İstanbul'da ortalama konut kirası 13 bin lirayı aştı! 

Ev almak isteyenlere 3 milyon TL’ye kadar kredi! Tek tek hesaplandı!

Evi oturulamayacak durumda olanlara müjde! Ev tadilat parası olarak 35 bin TL verilecek!