Kent Haberleri

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde 11 şehirde binlerce bina kullanılamaz hale geldi, pek çok yapı da hasar gördü. Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir!  11 şehirde binlerce bina kullanılamaz hale geldi, pek çok yapı da hasar gördü

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, 11 ili etkilerken oldukça büyük bir yıkıma neden oldu. 11 şehirde binlerce bina kullanılamaz hale geldi, pek çok yapı da hasar gördü. 

Depremlerden sonra kiracı ve konut sahipleri arasında, uzun süredir yaşanan fahiş fiyat artışlarına yeni bir tartışma daha eklendi. Afet bölgesinde konut sahipleri ile kiracılar arasında tazminat anlaşmazlıkları gündeme geldi. 

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, kiracılar ve ev sahiplerinin yasal hakları ile ilgili merak edilen ayrıntıları peş peşe açıkladı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Posta Gazetesi'nden İpek Alemdar Göde'nin haberine göre; Kira sözleşmesinin kiralık evin hasar durumuna göre sona erebileceğine dikkat çeken Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, açıklamasında "Borçlar Kanunu’na göre konut yahut iş yeri sahibi kiralananı, kira sözleşmesinde belirtildiği şekilde kullanıma hazır bir durumda kiracıya teslim etmek ve kira sözleşmesi devam ettiği sürece kullanıma uygun bir şekilde bulundurmakla yükümlüdür" ifadelerine yer verdi. 

Depremin ardından binanın yıkılması ya da ağır hasar görmesi halinde, kiralananın kullanım amacına uygun bir şekilde hazır bulundurulmasının mümkün olmaması sebebiyle, kira sözleşmesinin kendiliğinden sona ereceğini aktaran Ayşe Hüseyinoğlu, bu şekilde kiracının kira ödeme yükümlülüğünün ortadan kalkacağını dile getirdi. 

Az hasarlı ya da hasarsız konutlar için sözleşmenin durumu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Hüseyinoğlu, "Deprem sonrası orta düzeyde hasar alan binalarda kiracı, hasarın ev sahibi tarafından güçlendirme çalışmaları yapılarak onarılmasını talep edebilir. Kiracının bu noktada, seçimlik hakları mevcuttur. Kiracı, onarım süresi boyunca kirada indirim yapılmasını ev sahibinden talep edebilir" ifadelerini kullandı ve orta hasarlı yapının makul bir sürede onarılmasının mümkün olmadığı halde, kiracının kira sözleşmesini kanunda belirtilen şartlar çerçevesinde feshedebileceğinin altını çizdi. 

Az hasarlı ya da hasarsız binalarda ise, kira sözleşmesinin süreceğini dile getiren Hüseyinoğlu, sözleşme sonuna kadar kiracının kira ödeme yükümlülüğü olduğunu vurguladı. 

Olağanüstü fesih durumlarına ilişkin de değerlendirmelerini paylaşan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, depremden sonra hasar görmeyen binada, deprem korkusu sebebiyle oturmak istememe gibi  psikolojik etkenlere ilişkin kanunda açık bir düzenleme olmadığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Bununla birlikte, 11 ili etkileyen deprem felaketinde artçı sarsıntıların sık aralıklarla devam etmesi nedeniyle kiracıların sözleşmeyi devam ettirmesinin kendilerinden beklenemeyeceği ve buradan hareketle önemli sebeple olağanüstü fesih yoluna başvurabilecekleri kanaatindeyiz" diye konuşan Ayşe Hüseyinoğlu, olağanüstü fesih durumunda önemli olanın, konut sahibine yöneltilecek fesih bildiriminin yazılı bir şekilde yapılmış olması olduğuna vurgu yaptı. 

İstanbul’da eski binalarda yaşan kiracılar için de açıklamalarda bulunan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu,
"İstanbul’da 1999 öncesi yapılan bir dairede oturan kiracı, sadece deprem korkusunu öne sürerek sözleşmeyi feshedemez. Henüz deprem olmayan bir bölgede deprem korkusunu ileri sürerek kira sözleşmesini fesheden kiracı, ev sahibine tazminat ödeme yükümlülüğü altına girecektir" dedi ve buna karşın, kiralananın sağlamlığına ilişkin şüphesi olanların uzman bir bilirkişiden rapor aldırabileceğini dile getirdi. 

Altında yangın yeri! Piyasalar alev alev! Herkesin gözü oradan gelecek haberde!

Geçen hafta parasını altın, dolar ve borsaya yatıranların kazancı ne oldu? En çok hangi hisseler prim yaptı?

Japon deprem uzmanından TOKİ evlerine tam not!