29 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Resmen Meclis'e geliyor! Kira sözleşmeleri artık bu şekilde yapılacak!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Resmen Meclis'e geliyor! Kira sözleşmeleri artık bu şekilde yapılacak!

Hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiren düzenlemelerin bayram sonrasında Meclis'e gelmesi bekleniyor. Peki o düzenlemeler neler? İşte detaylar...



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 16 Nisan Salı tarihinde, Ramazan Bayramının hemen ardından hızlıca çalışmalarına start verecek. Parlamento önünde çeşitli kritik konuların yer aldığı bir gündem bekleniyor. 

Genel Kurul'da, kira artış oranının sınırlanması, kripto para yasası ve kira sözleşmeleri gibi önemli konular masaya yatırılacak. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Resmen Meclis e geliyor! Kira sözleşmeleri artık bu şekilde yapılacak!

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR DİKKAT

Akdeniz Gerçek'te yer alan habere göre; Meclis'in gündeminde olan konulardan biri de kira sözleşmelerinin artık e-Devlet kapısı aracılığıyla gerçekleştirilmesi. Bu çerçevede, kayıtdışılıkla mücadele edilmesi planlanıyor. 

Ayrıca bununla beraber, kira artışına yüzde 25 zam sınırlaması uygulaması da yeniden masaya yatırılacak. Vergi istisnaları ve indirim oranları da tartışmaya açılacak. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Resmen Meclis e geliyor! Kira sözleşmeleri artık bu şekilde yapılacak!

BAKANDAN UYARI GELDİ 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı bir son dakika açıklamasında kira beyannamelerine değindi. Bakan Şimşek, kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükelleflerin belirlendiğine dikkat çekti. 

Bakan Şimşek, son dakika açıklamasında "Beyanname doldurmayanlar, vergi dairelerinden yazı gelmemişken pişmanlık hükümlerinden faydalanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza uygulanmıyor" ifadelerini kullandı

Ayrıca, Şimşek, söz konusu açıklamasında "5 Nisan 2024 günü sona eren beyan dönemi içinde kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde etmiş olan toplamda 1 milyon 811 bin mükellef tarafından beyanname verildi. Söz konusu mükelleflerin verdiği beyannameler ile 399,2 milyar Türk Lirası tutarında matrah ve 126,9 milyar Türk Lirası tutarında vergi beyan edildi" ifadelerine yer verdi. 

Bakan Mehmet Şimşek, geçen senenin mart ayında 1 milyon 423 bin mükellefin 192,4 milyar TL matrah ve 63,2 milyar TL vergi beyan ettiğini hatırlatarak, geçen seneye oranla beyanname sayısında yüzde 27, matrahta yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış gerçekleştiğini kaydetti.

Kiracılar dikkat! Kiracı eve ev arkadaşı alabilir mi? Alırsa hangi şartlarda alabilir?

8 bankada şimdi de Nisan 2024 depremi! Garanti, QNB, Ziraat, Yapı Kredi, İş, Akbank, ING ve 1 banka daha resmen açıkladı

1 milyon TL konut kredisinin aylık taksiti ne kadar? Konut kredisi hesapla: İş Bankası konut kredisi hesaplama!


Geri Dön